Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 4 In the Earliest Cities with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 4 In the Earliest Cities with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘In the Earliest Cities’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 4 In the Earliest Cities with Answers

1. When did Harappan cities develop?

(a) About 4,700 years ago

(b) About 3,700 years ago

(c) About 2,700 years ago

(d) About 1,700 years ago

2. How many storeys of houses were generally found in Harappan cities?

(a) One or two storeys

(b) Four to five storeys

(c) Multi storeys

(d) None of these

3. Where did the crafts persons make the things in the earliest cities?

(a) In their own homes

(b) In special workshops

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

4. Which metal were the most of things found by the archaeologists made of?

(a) Stone

(b) Copper and gold

(c) Silver

(d) All of these

5. What was the thing used to shape sand or powdered quartz into an object?

(a) Gum

(b) Ink

(c) Nails

(d) Rubber

6. Which colours were used for glazed material resulting in a shiny object?

(a) Black and white

(b) Red and yellow

(c) Blue or sea green

(d) Pink or brown

7. From where did the Harappans get copper?

(a) Mumbai

(b) Delhi

(c) Kerala

(d) Rajasthan

8. Who supplied food to craft persons, scribes and rulers in the cities?

(a) Local citizens

(b) Farmers and herders

(c) Post men

(d) All of these

9. How did the Harappans irrigate their fields and grow plants? Through

(a) rainfall

(b) stored water

(c) streams

(d) rivers

10. From where did the boats and ships come into the sea and rivers?

(a) Ports

(b) Dockyards

(c) None of these

(d) Both (a) and (b)

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 4 In the Earliest Cities

Answer Key

1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

1.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!