Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 3 From Gathering to Growing Food with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 3 From Gathering to Growing Food with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘From Gathering to Growing Food’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 3 From Gathering to Growing Food with Answers

1. What type of food do we get from plants?

(a) Milk

(b) Meat

(c) Fruits, vegetable and grains

(d) None of these

2. Name the animal who gives us milk.

(a) Cow

(c) Sheep

(b) Goat

(d) All of these

3. Select the animal for domestication.

(a) Lion

(b) Bear

(c) Dog

(d) Elephant

4. Why did people store grains?

(a) For food

(b) As seeds

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

5. Where is the evidence of wheat, barley, sheep, goat, cattle found?

(a) Koldihwa (UP)

(b) Gufkral (Kashmir)

(c) Mehrgarh (Pakistan)

(d) Hallur (Andhra Pradesh)

6. Who have found the evidence of ancient farmers and herders?

(a) Archaeologists

(b) Astrologists

(c) Biologists

(d) Historians

7. Which of the following is an important source of milk and meat?

(a) Tiger

(b) Dog

(c) Goat

(d) Cat

8. Who have studied the customs and practices of present day farmers and herders?

(a) Archaeologists

(b) Scholars

(c) Astrologists

(d) None of these

9. Where is Mehrgarh located today?

(a) Uttar Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Pakistan

(d) China

10. In the ancient time dead person was

(a) to serve as food in next life

(b) to serve as food in present life

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 3 From Gathering to Growing Food

Answer Key

1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (a)

Share and Enjoy !

3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!