Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘Buildings, Paintings, and Books’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers

1. In which city is the iron pillar of Mehrauli located?

(a) Bihar

(b) Mathura

(c) Delhi

(d) Chandigarh

2. What is height of the iron Pillar?

(a) 12 Mts

(b) 7.2 Mts

(c) 5.0 Mts

(d) 8.2 Mts

3. What does stupa mean?

(a) mound

(b) round

(c) tall

(d) short

4. Who are the God and Goddess whose statues are worshipped in Temples?

(a) Shiva, Vishnu and Durga

(b) Indira Gandhi and Rajiv Gandhi

(c) All of these

(d) None of these

5. Name the hall where people could assemble.

(a) Mandapa

(b) Shikharas

(c) Garbhagriha

(d) None of these

6. Who composed Silappadikaram?

(a) Ilango

(b) Banbhatta

(c) Kalidasa

(d) All of these

7. Who composed Meghaduta?

(a) Banbhatta

(b) Kalidasa

(c) Surdasa

(d) None of these

8. In which language were the Puranas written?

(a) Hindi

(b) Tamil

(c) Sanskrit

(d) English

9. Which war was fought between the Kauravas and Pandavas?

(a) Ramayana

(b) Mahabharat

(c) Both of these

(d) None of these

10. Which was the capital of Kosala?

(a) Hastinapur

(b) Ayodhya

(c) Kamal

(d) Delhi

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 12 Buildings, Paintings, and Books

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!