Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 11 New Empires and Kingdoms with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 11 New Empires and Kingdoms with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘New Empires and Kingdoms’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 11 New Empires and Kingdoms with Answers

1. Who was the famous ruler of a dynasty known as Guptas?

(a) Chandragupta

(b) Samudragupta

(c) Ashoka

(d) Sidhartha

2. To which language does the term ‘Prashasti’ belong?

(a) English

(b) Hindi

(c) Sanskrit

(d) Tamil

3. What was the meaning of Kumar-amatya?

(a) Minister

(b) Chief banker

(c) Scribe

(d) Judicial officer

4. Who wrote the biography of Harshavardhana?

(a) Surender Sharma

(b) Amir Khusro

(c) Banbhatta

(d) None of these

5. Who tried to cross Narmada to march into Deccan?

(a) Harshavardhana

(b) Banbhatta

(c) Sidhartha

(d) Ashoka

6. Which was the capital of Pallavas and Chalukyas?

(a) Kanchipurm

(b) Delhi

(c) Agra

(d) Lucknow

7. Who was the best ruler of Chalukyas?

(a) Pulakeshin I

(b) Pulakeshin II

(c) Pulakeshin III

(d) None of these

8. Who composed Prayag Prashasti?

(a) Ravikirti

(b) Harisena

(c) Kalidasa

(d) None of these

9. What was the Indian name given to Greeks and Romans?

(a) Yadavs

(b) Yavanas

(c) Javas

(d) All of these

10. Who tried to become independent when rulers became weak?

(a) Samantas

(b) Harshavardhana

(c) Ashoka

(d) Chandragupta

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 11 New Empires and Kingdoms

Answer Key

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!