Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘Traders, Kings and Pilgrims’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers

1. For what was the south India famous for?

(a) Gold

(b) Spices

(c) Stones

(d) All of these

2. Where did the Romans find Gold?

(a) South India

(b) East India

(c) West India

(d) North India

3. Which river valley is the most fertile?

(a) Kaveri River Valley

(b) Yamuna River Valley

(c) Brahmaputra River Valley

(d) None of these

4. Who controlled the river valleys?

(a) Chiefs and kings

(b) Poor men

(c) Ordinary people

(d) None of these

5. What does muvendar mean?

(a) Three chiefs

(b) Three kings

(c) Three groups of people

(d) None of these

6. When did Cholas, Cheras and Pandyas become powerful in South India?

(a) About 1,300 years ago

(b) About 2,300 years ago

(c) About 3,300 years ago

(d)About 4,300 years ago

7. Who was the most powerful ruler of Satavahanas?

(a) Gautamiputra Sri Satakarni

(b) Krishna

(c) Sidhartha

(d) All of these

8. Who were known as lord of dakshanipath?

(a) Chandragupta

(b) Raja Ram Mohan Rai

(c) Gautamiputra Sri Satakarni

(d) None of these

9. To whom did the Chinese rulers send gifts of silk?

(a) Rulers of Iran

(b) Rulers of Iraq

(c) Rulers of Pakistan

(d) Rulers of Kajakistan

10. Which tree was shown in the sculptures?

(a) Neem

(b) Tulsi

(c) Peepal

(d) Mango

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 10 Traders, Kings and Pilgrims

Answer Key

1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (c)

Share and Enjoy !

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!