Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Geography Chapter – 8 India: Climate Vegetation and Wildlife with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography: Chapter – 8 India: Climate Vegetation and Wildlife with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Geography with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Geography – ‘India: Climate Vegetation and Wildlife’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography

Chapter – 8 India: Climate Vegetation and Wildlife with Answers

1. Day to day changes in the atmosphere are known as?

(a) Weather

(b) Vegetation

(c) Mausium

(d) None of these

2. What is the duration of cold season in India?

(a) March to May

(b) October to November

(c) December to February

(d) All of these

3. During the winter season the sun rays

(a) fall directly

(b) don’t fall directly

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

4. During the summer season

(a) temperature becomes very low

(b) temperature becomes very high

(c) heavy rainfalls

(d) none of these

5. What do moisture laden winds strike to cause rainfall?

(a) River

(b) Sea

(c) Mountain

(d) All of these

6. Agriculture in India is dependent on

(a) rains

(b) drought

(c) winds

(d) all of these

7. From which language is the word monsoon taken?

(a) Latin

(b) Arabic

(c) English

(d) None of these

8. What would happen if the monsoons are weak in a year?

(a) Water level will go-down

(b) Crops will be affected

(c) Summer will be longer

(d) All of these

9. Which state has freezing cold during the winter season in India?

(a) Rajasthan

(b) Bihar

(c) Madhya Pradesh

(d) Jammu and Kashmir

10. Which of the following is flowering plant?

(a) Tulsi

(b) Rose

(c) Cactus

(d) None of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Geography: Chapter – 8 India: Climate Vegetation and Wildlife

Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!