Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Geography Chapter – 6 Major Landforms of the Earth with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography: Chapter – 6 Major Landforms of the Earth with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Geography with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Geography – ‘Major Landforms of the Earth’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography

Chapter – 6 Major Landforms of the Earth with Answers

1. The wearing away of the earth’s surface is called

(a) mountains

(b) plateau

(c) erosion

(d) deposition

2. In some mountains there are permanently frozen rivers of ice known as

(a) river valley

(b) glaciers

(c) plateaus

(d) none of these

3. The lower blocks in Block Mountains are

(a) graben

(b) horsts

(c) glaciers

(d) none of these

4. Mountains may be arranged in a line known as

(a) horsts

(b) range

(c) glacier

(d) all of these

5. Where are glaciers found?

(a) In plains

(b) In mountains

(c) In plateaus

(d) None of these

6. Tibet is a

(a) plateau

(b) mountain range

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

7. Which is the important mountain range of Europe?

(a) Alps

(b) Rockies

(c) Andes

(d) All of these

8. Which area is the most useful for human habitation?

(a) Plain

(b) Mountain

(c) River

(d) Glacier

9. Where is it easy to grow crops, build a house and a road?

(a) Mountain

(b) Plain

(c) River

(d) Glacier

10. The available land is not only for our use but also for

(a) future generation

(b) past generation

(c) present generation

(d) none of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Geography: Chapter – 6 Major Landforms of the Earth

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!