Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Geography Chapter – 5 Major Domains of the Earth with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography: Chapter – 5 Major Domains of the Earth with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Geography with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Geography – ‘Major Domains of the Earth’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography

Chapter – 5 Major Domains of the Earth with Answers

1. Which is the earth consisting of solid portion

(a) The Atmosphere

(b) Hydrosphere

(c) The Lithosphere

(d) All of these

2. Which is the largest continent

(a) Asia

(b) Africa

(c)Australia

(d) None of these

3. What is biosphere

(a) Narrow zone

(b) Broad zone

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

4. Which gas is responsible for global warming

(a) O2

(b) CO2

(c) N2

(d) H2

5. The Arctic Circle passes through

(a) Asia

(b) Europe

(c) North America

(d) All of these

6. Which longest river flows through Africa

(a) The Ganga

(b) The Yamuna

(c) The Nile

(d)None of these

7. Which of the following is the smallest continent

(a) Africa

(b) Asia

(c) Australia

(d) Antarctica

8. Where is more than 97% of water found on the earth

(a) In rivers

(b) In wells

(c) In ocean

(d) None of these

9. Why do humans not use the ocean water

(a) Too sour

(b) Too salty

(c) Too sweet

(d) All of these

10. The earth surrounded by a layer of gases is called

(a) The lithosphere

(b) The atmosphere

(c) The hydrosphere

(d) All of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Geography: Chapter – 5 Major Domains of the Earth

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ESTHER RAICHEL ALEX

Super questions helped me a lot for exam but only one thing that this same question was there in another site took .I first checked that I thought
that you copied. please explained what really happened

error: Content is protected !!