Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Geography Chapter – 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography: Chapter – 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Geography with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Geography – ‘Globe Latitudes and Longitudes’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography

Chapter – 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers

1. What is a globe?

(a) Earth

(b) True model of the earth

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

2. Which of the following are shown on the globe in their true size?

(a) Countries

(b) Continents

(d Oceans

(d) All of these

3. What is called a needle fixed through the globe in a tilted manner?

(a) Orbit

(b) Axis

(c) Latitude

(d) Longitude

4. What divides the earth into two equal parts. The northern hemisphere and the southern hemisphere?

(a) Tropic of Capricorn

(b) Tropic of Cancer

(c) Equator

(d) Arctic Circle

5. Name one of the following parallels of latitudes as Tropic of Cancer.

(a) 0°

(b) 23° 30′ S

(c) 23° 30′ N

(d) 66° 30′ N

6. Between which parallels of latitudes is the Torrid Zone situated?

(a) Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn

(b) Tropic of Cancer and Arctic Circle

(c) Tropic of Capricorn and Antarctic Circle

(d) None of these

7. Which of the following zone is situated between 66°30′ S and poles?

(a) Torrid Zone

(b) Temperate Zone

(c) Frigid Zone

(d) All of these

8. Which of the following is called the Prime Meridian?

(a) 23° 30′ N

(b) 23° 30′ S

(c) 82° 30′ E

(d) 0° longitude

9. What divides the earth into the eastern and the western hemispheres?

(a) Equator

(b) Prime Meridian

(c) 82° 30′ E

(d) None of these

10. In which ocean are Tonga Islands situated?

(a) Indian Ocean

(b) Atlantic Ocean

(c) Pacific Ocean

(d) None of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Geography: Chapter – 2 Globe Latitudes and Longitudes

Answer Key

1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (c)

Share and Enjoy !

2.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!