Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Geography Chapter – 1 The Earth in the Solar System with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography: Chapter – 1 The Earth in the Solar System with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Geography with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Geography – ‘The Earth in the Solar System’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Geography

Chapter – 1 The Earth in the Solar System with Answers

1. How is the sky filled with after sunset and in the night?

(a) Bright objects

(b) Dim objects

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

2. What is the name given to the full moon night?

(a) Amavasya

(b) Poornima

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

3. Which of the following name is given to the new moon?

(a) Poornima

(b) Amavasya

(c) Both (a) and ib)

(d) None of these

4. What are celestial bodies?

(a) The sun

(b) The moon

(c) All the shining bodies in the sky

(d) All of these

5. The celestial bodies which have their own heat and light are called

(a) planets

(b) stars

(c) satellites

(d) all of these

6. Which is the most recognisable constellation?

(a) The saptarishi

(b) The moon

(c) The sun

(d) The mars

7. The star which indicates the north is called

(a) pole star

(b) pole

(c) north pole

(d) south pole

8. The celestial bodies which do not have their own heat and light but are lit by the light of the stars are named as

(a) stars

(b) planets

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

9. The word ‘planet’ has been derived from the word ‘planetai’ which is named as

(a) Latin word

(b) German word

(c) Greek word

(d) English word

10. Which celestial bodies form the solar system?

(a) The sun

(b) The planets

(c) The satellites, asteroids and meteoroids

(d) All of the above

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Geography: Chapter – 1 The Earth in the Solar System

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!