Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 8 Rural Livelihoods with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 8 Rural Livelihoods with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Rural Livelihoods’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 8 Rural Livelihoods with Answers

1. In which state of India is the village Kalpattu located?

(a) Tamil Nadu

(b) Mumbai

(c) Delhi

(d) Karnal

2. Which type of food do the people of Tamil Nadu eat?

(a) Idli

(b) Dosa

(c) Upma

(d) All of these

3. By which land features is the village surrounded?

(a) By low hills

(b) By high mountains

(c) By a group of rivers

(d) By streams

4. What is the main crop of village Kalpattu?

(a) Paddy

(b) Wheat

(c) Sweet com

(d) Sugarcane

5. What is working time in Paddy fields in Kalpattu?

(a) 8.30 AM – 4.30 PM

(b) 10.00 AM – 5.00 PM

(c) 7.00 AM – 2.00 PM

(d) None of these

6. How much land does Ramalingam have?

(a) 20 acres

(b) 30 acres

(c) 40 acres

(d) 60 acres

7. Who is the supervisor of the field?

(a) Ramalingam

(b) Ramalingam’s wife

(c) Karuthamma

(d) All of these

8. Giving water to the crops is known as

(a) weeding

(b) harvesting

(c) planting

(d) irrigation

9. How much did Ramalingam pay to his workers?

(a) 100 rupees per day

(b) 50 rupees per day

(c) 40 rupees per day

(d) 30 rupees per day

10. Which animal’s milk does Ramalingam sell in local milk cooperative?

(a) Of hybrid – Cow

(b) Of hybrid – Goat

(c) Of hybrid – Camel

(d) Of hybrid – Buffalo

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 8 Rural Livelihoods

Answer Key

1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (c) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!