Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 7 Urban Administration with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 7 Urban Administration with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Urban Administration’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 7 Urban Administration with Answers

1. In which of the following are lives faster?

(a) In village

(b) In city

(c) In both (a) and (b)

(d) In none of these

2. Where is the relationship between the neighbours healthier?

(a) In villages

(b) In cities

(c) In hospitals

(d) In dispensaries

3. What type of game were Mala and her friends playing in the street?

(a) Hockey

(b) Cricket

(c) Football

(d) Badminton

4. What was broken by the ball hit by Rehana?

(a) Window glass

(b) Street light

(c) Glass of a car

(d) None of these

5. Which agency replaces the broken street lights, collects the garbage, provides water supply, keeps the market clean?

(a) Municipal Corporation

(b) Hospital

(c) Police

(d) None of these

6. Which are the other tasks of a municipal corporation?

(a) To run the schools

(b) To run hospitals

(c) To maintain parks

(d) All of these

7. Who takes the complicated decisions that affect the entire city?

(a) A group of councillors

(b) A group of teachers

(c) A group of doctors

(d) None of these

8. What are Panchayat members called?

(a) Sarpanch

(b) Panch

(c) Secretary

(d) None of these

9. The big city like Delhi is divided into several

(a) Districts

(b) Janapads

(c) Samitis

(d) All of these

10. Who prepares budget and spends the money according to this?

(a) Ward Councillors

(b) Ward boys

(c) Nurses

(d) Teachers

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 7 Urban Administration

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (a)

Share and Enjoy !

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!