Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 6 Rural Administration with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 6 Rural Administration with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Rural Administration’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 6 Rural Administration with Answers

1. How many villages are there in India approximately?

(a) One lakh

(b) Three lakhs

(c) Four lakhs

(d) Six lakhs

2. Who is Mohan in this chapter?

(a) a farmer

(b) a doctor

(c) an engineer

(d) SHO

3. What was the occupation of Mohan’s friend?

(a) Running a post-office

(b) Running a cloth-shop

(c) Running a clinic

(d) Running a chemist shop

4. Where did Mohan go after being beaten up by Raghu?

(a) Hospital

(b) Clinic

(c) Police Station

(d) None of these

5. To whom did Mohan meet at the Police station to complain about what had happened with him?

(a) SHO

(b) SI

(c) ASI

(d) None of these

6. Who does the work of measuring land and keeping land record?

(a) Doctor

(b) Chemist

(c) Patwari

(d) All of these

7. Patwari is also known as

(a) lekhpal

(b) karamchari

(c) village officer

(d) all of these

8. What is other work of Patwari?

(a) Selling medicine

(b) Collection of land revenue

(c) Growing crops in a field

(d) None of these

9. All the states of India are divided into?

(a) cities

(b) nagars

(c) grams

(d) districts

10. Who is the head of Tehsil?

(a) District collector

(b) Revenue collector

(c) Ticket collector

(d) All of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 6 Rural Administration

Answer Key

1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!