Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 5 Panchayati Raj with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 5 Panchayati Raj with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Panchayati Raj’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 5 Panchayati Raj with Answers

1. Where do people directly participate and seek answers from their elected representatives?

(a) Gram Panchayat

(b) Parliament House

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

2. Why was the first day special for the village people?

(a) Gram Panchayat was holding its first meeting after election

(b) There was a wedding ceremony

(c) There was annual function of the school

(d) None of these

3. Who is called the Sarpanch?

(a) Member of Panchayat

(b) Villagers

(c) Panchayat Head

(d) All of these

4. The member of Panchayat is also called

(a) Member of Parliament

(b) Panch

(c) Prime Minister

(d) None of these

5. Who elects the Panchayat Head?

(a) All members of Gram Sabha

(b) Villagers

(c) Secretary

(d) All of these

6. Who appoints Secretary of Gram Panchayat?

(a) Government

(b) Ordinary person

(c) Election Commissioner

(d) Landlord of village

7. From where do the village women have to get water?

(a) Suru river

(b) Ganga river

(c) Yamuna river

(d) Gomati river

8. Who is responsible for calling the meeting of Gram Sabha?

(a) President of Gram Sabha

(b) Panchs of Gram Panchayat

(c) Secretary of Gram Sabha

(d) None of these

9. What is the full form of BPL here?

(a) Bharat Petroleum Ltd

(b) Below Poverty Line

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

10. Who was the earlier Zamindar?

(a) Sukhi Bhai

(b) Amir Chand

(c) Birju

(d) Anwar

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 5 Panchayati Raj

Answer Key

1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

2.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!