Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Key Elements of a Democratic Government’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers

1. Who was shocked after hearing the story of earlier South Africa?

(a) Maya Naidoo

(b) Maya’s Mother

(c) Hector

(d) None of these

2. What does Apartheid mean?

(a) Allowed

(b) Separation

(c) Not allowed

(d) All of these

3. How were people of South Africa divided before independence?

(a) White people

(b) Black people

(c) Coloured races

(d) All of these

4. What was the state of ambulances for black people in South Africa?

(a) Fully equipped

(b) Not equipped

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

5. What is the official language of South Africa?

(a) Zulu

(b) Hindi

(c) Sanskrit

(d) English

6. When was Hector killed by the police bullets?

(a) On 30 April 1966

(b) On 30 April 1976

(c) On 30 April 1986

(d) On 30 April 1996

7. Who was the leader of African National Congress?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Nelson Mandela

(c) Pt. Jawaharlal Nehru

(d) Bill Clinton

8. When did Africa become a democratic country?

(a) 1947

(b) 1948

(c) 1984

(d) 1994

9. For how many years is the Indian Government elected?

(a) 5 years

(b) 7 years

(c) 10 years

(d) 15 years

10. If a government wants to be in power then it has to be

(a) reelected by the people

(b) elected thrice

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 4 Key Elements of a Democratic Government

Answer Key

1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (d) 9. (a) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!