Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 3 What is Government with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 3 What is Government with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘What is Government’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 3 What is Government with Answers

1. What do governments do for their people?

(a) Build the roads and schools

(b) Supply the electricity

(c) Take action on social issues

(d) All of these

2. Which agency of the government does the job of protecting the boundaries of the country and maintaining peaceful relations with other countries?

(a) Gram Panchayat

(b) Ministry of Foreign Affairs

(c) Ministry of Defence

(d) Both (b) and (c)

3. What is an important part of the government?

(a) Courts

(b) Private organisations

(c) Public schools

(d) Parliament

4. At which level does a government work?

(a) Local level

(b) National level

(c) State level

(d) All of these

5. Which of the following is the capital of India?

(a) Mumbai

(b) Agra

(c) New Delhi

(d) Aurangabad

6. On which level does Indian Government take decision to maintain peaceful relation with U.S.S.R.?

(a) Local level

(b) State level

(c) Central level

(d) None of these

7. What does the Government make for everyone to follow?

(a) Laws

(b) Decisions

(c) Relations

(d) None of these

8. Any person who is caught driving without licence can be?

(a) jailed

(b) fined a large sum of money

(c) both (a) and (b)

(d) none of them

9. Which type of government is chosen by the people?

(a) Democratic Government

(b) Dictatorship

(c) Monarchy Government

(d) None of these

10. What is a Monarchy government?

(a) Chosen by the people

(b) Ruled by the King or Queen

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 3 What is Government

Answer Key

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (b)

Share and Enjoy !

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nandhitha.

There is no answers

error: Content is protected !!