Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 2 Diversity and Discrimination with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 2 Diversity and Discrimination with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Diversity and Discrimination’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 2 Diversity and Discrimination with Answers

1. How many languages are spoken in India?

(a) More than 600

(b) More than 1600

(c) More than 2600

(d) More than 3600

2. What does this mean, Judge other people negatively or see them as inferior?

(a) Prejudice

(b) Judice

(c) Post judice

(d) None of these

3. How can we be prejudiced about many things?

(a) People’s religious beliefs

(b) The colour of people’s skin

(c) The region they come from

(d) All of these

4. What does crying mean?

(a) A sign of weakness

(b) A sign of healthiness

(c) A sign of bravery

(d) None of these

5. When do boys and girls cry?

(a) When they are angry

(b) When they feel pain

(c) When someone teases them

(d) All of these

6. What term do we use for disabled person?

(a) Challenged person

(b) Ordinary

(c) Geneous

(d) None of these

7. What happens when people act on their prejudice or stereotypes?

(a) Crimination

(b) Discrimination

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

8. What is a common stereotype about Muslims?

(a) That they are not interested in educating girls

(b) That they are interested in educating girls

(c) That some of them are poorer

(d) None of these

9. In which state of India is there less distance between home and school?

(a) Kerala

(b) Rajasthan

(c) Mumbai

(d) All of these

10. What does Government do to help the women teachers to reach the school?

(a) Good bus service

(b) Good trains service

(c) Good roads but less bus service

(d) Good roads and bus service

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 2 Diversity and Discrimination

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (c)

Share and Enjoy !

2 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!