Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Civics Chapter – 1 Understanding Diversity with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics: Chapter – 1 Understanding Diversity with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – Civics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science Civics – ‘Understanding Diversity’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science Civics

Chapter – 1 Understanding Diversity with Answers

1. To which caste does Sameer Ek belong?

(a) Muslim

(b) Hindu

(c) Sikh

(d) None of these

2. Which language does Sameer Do speak?

(a) English

(b) Hindi

(c) Sanskrit

(d) Tamil

3. What does Sameer Ek do?

(a) Goes to school

(b) Sells the newspapers

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

4. Which caste does Sameer Do belong to?

(a) Hindu

(b) Muslim

(c) Sikh

(d) Christian

5. On which source do the people of Ladakh depend for drinking water?

(a) Rivers

(b) Sea

(c) Melting of snow

(d) None of these

6. Which region/state produces the Pushmina wool?

(a) Ladakh

(b) Jamshedpur

(c) Kolkata

(d) Delhi

7. Where are the Pushmina shawls woven?

(a) In Kashmir

(b) In Tamil Nadu

(c) In Mumbai

(d) In Haryana

8. What is dzos?

(a) A type of yak-cow

(b) A type of dog

(c) A type of goat

(d) A type of cat

9. Name the religion which reached Tibet via Ladakh?

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Islam

(d) Sikhs

10. Name the state located in Southwest corner of India,

(a) Kashmir

(b) Haryana

(c) Kerala

(d) All of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science Civics: Chapter – 1 Understanding Diversity

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (c)

Share and Enjoy !

2.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!