Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 11th Economics Chapter – 1 Introduction to Microeconomics with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 11th Economics Chapter – 1 Introduction to Microeconomics with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 11th Commerce – Economics with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class 11th Economics – ‘Introduction to Microeconomics’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 11th Economics

Chapter – 1 Introduction to Microeconomics with Answers

1. ‘Economics is the study of mankind in the ordinary business of life’ . This definition was given by : –

(a)    Adam Smith
(b)    Lord Robbins
(c)     Alfred Marshall
(d)    Samuelson

2. The branch of economic theory, that deals with the problem of allocation of resources is :

(a)    Micro Economics
(b)    Macro Economics
(c)     Econometrics
(d)    None of these

3. A study of how increase in the corporate income tax rate , will affect the natural unemployment rate is an example of :

(a)    Macro Economics
(b)    Descriptive Economics
(c)     Micro Economics
(d)    Normative Economics

4. If a point falls inside the production possibility curve, what does it indicate ?

(a)    Resources are over utilized
(b)    Resources are under utilized
(c)     There is employment in the economy
(d)    Both (b) and (c)

5. In which type of economy do consumers and producers make their choices based on the market forces of demand and supply?

(a)    Open Economy
(b)    Controlled Economy
(c)     Command Economy
(d)    Market Economy

6. Under a free economy, prices are :

(a)    Regulated
(b)    Determined through free interplay of demand and supply
(c)     Partly regulated.
(d)    None of these

7. Which of the following falls under micro economics ?

(a)    National income
(b)    General price level
(c)     Factor pricing
(d)    National saving and investment

8. In a free market economy, when consumers increase their purchase of a goods and the level of _______ exceeds _______ then prices tend to rise

(a)    Demand, Supply
(b)    Supply, Demand
(c)     Prices, Demand
(d)    Profits, Supply

9. Under Inductive method, the logic proceeds from :

(a)    General to particulars
(b)    Particular to general
(c)     Both (a) and (b)
(d)    None

10. According to Robbins, ‘means’ are:

(a)    Scarce
(b)    Unlimited
(c)     Undefined
(d)    All of these

MCQ Questions of CBSE Class 11th Economics: Chapter – 1 Introduction to Microeconomics with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Share and Enjoy !

3.6 8 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!