Success Roar Classes

Free Online MCQs Questions of Class – 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources with Answers

Free Online MCQs Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Management of Natural Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs Questions of Class -10 Science

Chapter – 16 Management of Natural Resources with Answers

1. Which of the following is/ are not the consequence/consequences of building high-rise dams?

i. Loss of biodiversity

ii. Depletion of the natural habitats of wild animals

iii. Soil erosion leading to the infertility of land

iv. Fall in the groundwater level

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

2. Which of the following activities will prove to be effective in preventing floods?

i. Removing the topsoil

ii. Afforestation

iii. Construction of dams

iv. Cutting of trees

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

3. Which among the following was a message conveyed by the ‘Chipko Movement’?

(a) To promote more and more developmental projects

(b) To involve the community in forest conservation efforts

(c) To ignore the forest conservation efforts in sake of development

(d) None of these

4. The quality of environment can be improved by-

(a) Deforestation

(b) Overuse of natural environment

(c) Erosion

(d) Conservation

5. Which among the following is an eco-friendly activity?

(a) Making use of automobiles

(b) Making use of poly bags for shopping

(c) Making use of dyes for colouring the clothes

(d) Making windmill to generate power for irrigation

6. Which of the following does not lead to the depletion of groundwater?

(a) Establishing thermal power plants

(b) Cultivation of high yielding varieties of crops

(c) Process of deforestation

(d) Process of afforestation

7. Government launched the ‘Ganga Action Plan’ (GAP) project in 1985. The main purpose of this project was to:

(a) Build new dams over the Ganga river

(b) Make its water pollution free

(c) Utilise the river water for irrigation purposes

(d) Promote the growth of water animals like fish, in the river

8. Which among the following factors help in confirming the contamination of river water?

i. Measurement of pH of river water

ii. Presence of chlorine in river water

iii. Existence of diverse life forms in river water

iv. Presence of coliform bacteria in river water

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

9. Among the following choose the correct option which includes acts related to the three R’s strategy which can be useful for conserving our natural resources?

(a) Recycle, regenerate, reuse

(b) Reduce, regenerate, reuse

(c) Reduce, reuse, redistribute

(d) Reduce, recycle, reuse

10. Who started chipko andalon?

(a) A. K. Banerjee

(b) Amrita devi bisni

(c) Sundar lal Bahuguna

(d) Medha patkart

MCQs Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources

Answer Key

1.  (c)  2. (b)  3. (b)  4. (d)  5. (d)  6. (d)  7. (b)  8. (a)  9. (d)  10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!