Success Roar Classes

Free Online MCQs Questions of Class – 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current with Answers

Free Online MCQs Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs Questions of Class -10 Science

Chapter – 13 Magnetic Effects of Electric Current with Answers

1. The magnetic field lines outside a bar magnet:

(a) Originate from the South pole and end at its North Pole

(b) Originate from the North pole and end at its East Pole

(c) Originate from the North Pole and end at its South Pole

(d) Originate from the South pole and end at its West Pole

2. The north pole of Earth’s magnet is in the:

(a) Geographical South

(b) Geographical East

(c) Geographical West

(d) Geographical North

3. A soft iron bar is inserted inside a current-carrying solenoid. The magnetic field inside the solenoid:

(a) Will decrease

(b) Will increase

(c) Will become zero

(d) Will remain the same

4. A current carrying conductor is held in exactly vertical direction. In order to produce a clockwise magnetic field around the conductor, the current should be passed in the conductor:

(a) From top to bottom

(b) From left to right

(c) From bottom to top

(d) From right to left

5. The force exerted on a current carrying wire placed in a magnetic field is zero when the angle between wire and the direction of magnetic field is:

(a) 45o

(b) 60o

(c) 90o

(d) 180o

6. An induced emf is produced when a magnet is moved into a coil. The magnitude of induced emf does not depend on:

(a) The speed with which the magnet is moved

(b) The number of turns of the coil

(c) The resistivity of the wire of the coil

(d) The strength of the magnet

7. A positive charge is moving towards a person. The direction of magnetic field lines will be in

(a) Clockwise direction

(b) Anticlockwise direction

(c) Vertically upward direction

(d) Vertically downward direction

8. A fuse should always be placed in the

(a) Live wire of the main circuit

(b) Neutral wire of the main circuit

(c) Earth wire of the main circuit

(d) Bothe live and neutral wire of the main circuit.

9. If two circular coils can be arranged in any of the three situations as shown in the diagrams below, then their mutual induction will be:

(a) Maximum in situation a

(b) Maximum in situation b

(c) Maximum in situation c

(d) The same in all situations

10. A coil of insulated copper wire is connected to a galvanometer forming a loop and a magnet is:

A: Held stationary

B: Moved away along its axis

C: Moved towards along its axis

There will be a induced current in:

(a) A only

(b) A and B only

(c) B and C only

(d) A, B and C

MCQs Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current

Answer Key

1.  (c)  2. (a)  3. (b)  4. (a)  5. (d)  6. (c)  7. (b)  8. (a)  9. (a)  10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!