Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 9 – Financial Management

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 9 – Financial Management with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 9 – Financial Management Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 9 – Financial Management with Answers

  1. Business finance is needed to
    (a) Establish a business
    (b) Run a business
    (c) Expand a business
    (d) All of the above.
  2. Which of the following is not a tangible asset?
    (a) Machinery
    (b) Trademarks
    (c) Factories
    (d) Offices
  3. Financial Management aims at
    (a) Reducing the cost of funds procured
    (b) Keeping the risk under control
    (c) Achieving effective deployment of such funds
    (d) All of the above
  4. Primary aim of financial management is to
    (a) Maximize shareholder’s wealth
    (b) Wealth maximisation concept
    (c) Maximisation of the market value of equity shares
    (d) All of the above
  5. This decision relates to how the firm’s funds are invested in different assets,
    (a) Investment decision
    (b) Financing decision
    (c) Dividend decision
    (d) None of the above
  6. Purchasing a new machine to replace an existing one is an example of
    (a) Financing decision
    (b) Dividend decision
    (c) Working capital decision
    (d) Capital budgeting decision
  7. The size of assets, the profitability and competitiveness are all affected by
    (a) Working capital decision
    (b) Capital budgeting decision
    (c) Financing decision
    (d) Dividend decision
  8. These decisions affect the liquidity as well as profitability of a business.
    (a) Capital budgeting decision
    (b) Financing decision
    (c) Working capital decision
    (d) Dividend decision
  9. Dev has two projects A and B in hand. The same amount of risk is involved in both the projects. If the rate of return of project A and B is 20% and 15% respectively, then under normal circumstance, which of the two projects is likely to be selected?
    (a) Project A
    (b) Project B
    (c) Both project A and project B
    (d) None of the above
  10. This decision is about the quantum of finance to be raised from various long-term sources.
    (a) Investment decision
    (b) Financing decision
    (c) Dividend decision
    (d) Capital budgeting decision

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 9 – Financial Management

Answer Key

  1. (d)  2. (b)   3. (d)     4. (d)   5. (a)    6. (d)    7. (b)    8. (c)    9. (a)   10.  (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!