Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 8 – Controlling

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 8 – Controlling with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 8 – Controlling Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 8 – Controlling with Answers

  1. Which of the following is not an importance of controlling function?
    (a) It ensures order and discipline.
    (b) It restricts co-ordination in action.
    (c) It helps in judging accuracy of standards.
    (d) It improves employee motivation.
  2. Which of the following statements does not highlight the relationship between planning and controlling?
    (a) Planning and controlling are separable twins of management.
    (b) Planning without controlling is meaningless, controlling without planning is blind.
    (c) Planning is prescriptive, controlling is evaluative.
    (d) Planning and controlling are interrelated and interdependent.
  3. Om Prakash has set up a small business unit for the manufacturing of detergent. In order to market the detergent in the local residential areas, he has appointed a team of ten salesmen. Each salesman is expected to sell at least 200 units of the detergent within a week’s time. Identify the point of importance of controlling being highlighted in the above case.
    (a) Controlling helps in judging accuracy of standards.
    (b) It ensures efficient use of resources.
    (c) It helps in improving employee motivation.
    (d) It facilitates co-ordination in action.
  4. It is the process of ensuring that events confirm to plans.
    (a) Planning
    (b) Controlling
    (c) Organising
    (d) Directing
  5. The controlling function is performed by
    (a) Top level management
    (b) Lower level management
    (c) Middle level management
    (d) All of the above
  6. Controlling function brings the management cycle back to the
    (a) Organising function
    (b) Directing function
    (c) Planning function
    (d) None of the above
  7. Deviations are said to be positive in nature when
    (a) Planned performance is more than the actual performance
    (b) Actual performance is more than the planned performance
    (c) Both planned and actual performances are same
    (d) None of the above.
  8. Which of the following statements is true with respect to controlling function?
    (a) It is a forward looking function.
    (b) Is a backward looking function.
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above.
  9. Identify the correct sequence of the steps involved in the controlling process.
    (a) Measurement of actual performance, Taking corrective action, Setting performance standards, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations
    (b) Comparison of actual performance with standards, Setting performance standards. Measurement of actual performance, Analysing deviations, Taking corrective action
    (c) Setting performance standards, Measurement of actual performance, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations, Taking corrective action
    (d) Taking corrective action, Measurement of actual performance, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations, Setting performance standards
  10. Which of the following is a technique used for measuring actual performance?
    (a) Random sampling
    (b) Personal observation
    (c) Performance reports
    (d) All of the above

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 8 – Controlling

Answer Key

  1. (b)  2. (a)   3. (c)     4. (b)   5. (d)    6. (c)    7. (b)    8. (c)    9. (c)   10.  (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!