Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 7 – Directing

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 7 – Directing with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern for academic session 2020-21. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 7 – Directing Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 7 – Directing with Answers

1. Which one of the following is an element of directing?

(a) Delegating authority

(b) Designing organisation structure

(c) Communication

(d) Designing control system

2. Motivation is not

(a) a complex process.

(b) related to satisfaction.

(c) an easy process.

(d) a goal-directed behaviour.

3. Need hierarchy theory of motivation has been given by

(a) Maslow.

(b) Fayol.

(c) Taylor.

(d) Koontz.

4. Which one of the following is not a financial incentive?

(a) Bonus

(b) Provident Fund

(c) Co-partnership

(d) Challenging job

5. Which one of the following is a non-financial incentive?

(a) Recognition

(b) Perquisite

(c) Retirement benefit

(d) Stock option

6. Leadership is based on a superior’s

(a) authority.

(b) responsibility.

(c) accountability.

(d) persuasive communication.

7. Encoding is related to

(a) converting message into symbols.

(b) converting symbols into message.

(c) transmitting message.

(d) receiving symbols.

8. Grapevine is a form of

(a) formal communication.

(b) channel of communication.

(c) informal communication.

(d) barrier to communication.

9. Which one of the following is a semantic barrier?

(a) Organisational policy

(b) Lack of attention

(c) Technical jargon

(d) Status

10________ is an example of esteem needs:-

a) Status

(b) Self-fulfilment

(c) Hunger

(d) Pension

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 7 – Directing

Answer Key

  1. (c) 2(c) 3(a) 4(d) 5(a) 6(d) 7(a) 8(c) 9(c)   10. (a)

Practice More: Chapter 4 – Planning

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!