Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 5 – Organizing

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 5 – Organizing with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 5 – Organizing Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 5 – Organizing with Answers

  1. Name the process which co-ordinates human efforts, assembles resources and integrates both into a unified whole to be utilized for achieving specified objectives,
    (a) Management
    (b) Planning
    (c) Organizing
    (d) Directing
  2. Organizing is a process by which the manager
    (a) Establishes order out of chaos
    (b) Removes conflict among people over work or responsibility sharing
    (c) Creates an environment suitable for teamwork
    (d) All of the above
  3. It is defined as the framework within which managerial and operating tasks are performed.
    (a) Span of management
    (b) Organizational structure
    (c) Informal organisation
    (d) None of the above
  4. It refers to the number of subordinates that can be effectively managed by a superior,
    (a) Organizational structure
    (b) Informal organisation
    (c) Span of management
    (d) None of the above
  5. As the span of management increases in an organisation, the number of levels of management in the organisation
    (a) Increases
    (b) Decreases
    (c) Remains unaffected
    (d) None of the above
  6. Uranus Limited is a company dealing in metal products. The work is mainly divided into functions including production, purchase, marketing, accounts and personnel. Identify the type of organizational structure followed by the organisation.
    (a) Functional structure
    (b) Relational structure
    (c) Divisional structure
    (d) None of the above
  7. Identify the type of organizational structure which facilitates occupational specialization,
    (a) Functional structure
    (b) Horizontal structure
    (c) Network structure
    (d) Divisional structure
  8. Identify the type of organizational structure which makes training of employees easier, as the focus is only on a limited range of skills.
    (a) Network structure
    (b) Divisional structure
    (c) Functional structure
    (d) Matrix structure
  9. This type of organizational structure is most suitable when the size of the organisation is large, has diversified activities and operations require a high degree of specialization,
    (a) Divisional structure
    (b) Functional structure
    (c) Network structure
    (d) Matrix structure
  10. Under this type of organizational structure, manpower is grouped on the basis of different products manufactured.
    (a) Divisional structure
    (b) Functional structure
    (c) Network structure
    (d) Matrix structure

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 5 – Organizing

Answer Key

  1. (c)  2. (d)   3. (b)     4. (c)   5. (b)    6. (a)    7. (a)    8. (c)    9. (b)   10.  (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!