Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 4 – Planning

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 4 – Planning with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 4 – Planning Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 4 – Planning with Answers

  1. Name the function of management which involves setting objectives and developing appropriate courses of action to achieve these objectives.
    (a) Directing
    (b) Organising
    (c) Planning
    (d) Staffing
  2. Which of the following is not a benefit of planning?
    (a) Planning reduces overlapping and wasteful activities.
    (b) Planning is a mental exercise.
    (c) Planning provides directions.
    (d) Planning reduces the risks of uncertainty.
  3. Which of the following is a benefit of planning?
    (a) Helps in avoiding confusion and misunderstanding.
    (b) Ensures clarity in thought and action.
    (c) Useless and redundant activities are minimised or eliminated.
    (d) All of the above.
  4. Which of the following statements is not true with reference to planning?
    (a) Planning is a pre-requisite for controlling.
    (b) Planning makes work complex.
    (c) Planning enables a manager to look ahead and anticipate changes.
    (d) Planning facilitates co-ordination among departments and individuals in the organisation.
  5. What is known as the primary function of management?
    (a) Controlling
    (b) Organising
    (c) Planning
    (d) Staffing
  6. Which of the following is not a feature of planning?
    (a) Planning is futuristic.
    (b) Planning is pervasive.
    (c) Planning establishes standards for controlling.
    (d) Planning focuses on achieving objectives.
  7. All other managerial functions are performed within the framework of the plans drawn. Identify the related feature of planning.
    (a) Planning focuses on achieving objectives.
    (b) Planning is pervasive.
    (c) Planning is futuristic.
    (d) Planning is primary function of management.
  8. Planning requires logical and systematic thinking rather than guess work or wishful thinking. Identify the related feature of planning.
    (a) Planning is futuristic.
    (b) Planning is a mental exercise.
    (c) Planning establishes standards for controlling.
    (d) Planning focuses on achieving objectives.
  9. Planning cannot foresee everything, and thus, there may be obstacles to effective planning. Identify the related limitation of planning.
    (a) Planning leads to rigidity.
    (b) Planning may not work in a dynamic environment.
    (c) Planning does not guarantee success.
    (d) Planning reduces creativity.
  10. It is not always true that just because a plan has worked before it will work again. Identify the related limitation of planning.
    (a) Planning leads to rigidity.
    (b) Planning reduces creativity.
    (c) Planning may not work in a dynamic environment.
    (d) Planning does not guarantee success.

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 4 – Planning

Answer Key

  1. (c)  2. (b)   3. (d)     4. (b)   5. (c)    6. (c)    7. (d)    8. (b)    9. (b)   10.  (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!