Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 3 – Business Environment

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 3 – Business Environment with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 3 – Business Environment Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 3 – Business Environment with Answers

  1. Which of the following is not a part of the business environment of business?
    (a) Customers
    (b) Suppliers
    (c) Competitors
    (d) None of the above
  2. Which of the following is not a component of specific forces of business environment?
    (a) Technological conditions
    (b) Customers
    (c) Employees
    (d) Investors
  3. The growing awareness about healthcare has led to an increase in the demand for healthcare products and services in the country. Identify the feature of business environment being described in the above case.
    (a) Dynamic nature
    (b) Uncertainty
    (c) Relativity
    (d) Interrelatedness
  4. Since more number of people have become more beauty and health conscious, our economy has witnessed an unprecedented surge in the number of health and beauty spas and wellness clinics. Related feature of business environment being described in the above lines is —
    (a) Totality of external forces
    (b) Dynamic nature
    (c) Interrelatedness
    (d) Relativity
  5. Twinkle Stars’ is a well-known resort for organising parties, especially for children. However, in past 6 months its popularity has reduced considerably as a new resort with better ambience and facilities has opened within its vicinity. Name the related feature of business environment which has influenced the business of ‘Twinkle Stars’ adversely.
    (a) Totality of external forces
    (b) Dynamic nature
    (c) Interrelatedness
    (d) Uncertainty
  6. Any kind of external devices, like compact discs (CD’s) for computer, have become obsolete. Google, with its Google Drive service, Apple with its iCloud offering, enables the users store documents, photos, music and movies on web-based servers. Identify the feature of business environment being described in the above lines.
    (a) Relativity
    (b) Dynamic nature
    (c) Uncertainty
    (d) Interrelatedness
  7. According to the United Nations Environmental Agency, the world produces around 300 million tons of plastic each year, half of which constitutes single-use items. Ford is recycling over one billion plastic bottles every year to develop elements of the car’s interior, reducing the amount of plastic ending up in a landfill. The American car maker has revealed that their Romanian-built EcoSport SUVs’ carpets are made using 470 recycled single-use plastic bottles. The process for making Ford EcoSport carpets involves shredding bottles and their caps into tiny flakes and then heating them to 260° C. Identify the related dimension of business environment.
    (a) Economic dimension
    (b) Social dimension
    (c) Technological dimension
    (d) Political dimension
  8. Digi Locker is the country’s first secured cloud-based platform for the storage, issuance and verification of documents with the Driving Licence & Vehicle Registration System of the Road Transport Ministry. The integration of a government department with Digi Locker since its launch last year is one of the biggest of its kind. It will spare 1 people the trouble of carrying licences & vehicle papers, which can be accessed on phones using the Digi Locker app. Identify the related dimension of business environment.
    (a) Economic dimension
    (b) Technological dimension
    (c) Social dimension
    (d) Political dimension
  9. The Uttarakhand government has developed surveillance network using latest satellite technology. Under this system, the state’s mining department would be in a position to check illegal mining activities across the state. The state government is also considering the use of drones in its proposed campaign against illegal mining. Identify the related dimensions of business environment.
    (a) Economic dimension and Legal dimension
    (b) Social dimension and Economic dimension
    (c) Technological dimension and Political dimension
    (d) Political dimension and Economic dimension
  10. In order to boost and double India’s export of goods and services to over USD 1,000 billion by 2025, it is important to lower effective corporate tax rate, bring down cost of capital and simplify regulatory and tax framework. Identify the related dimension of business environment.
    (a) Social dimension and Legal dimension
    (b) Technological dimension and Political dimension
    (c) Political dimension and Social dimension
    (d) Economic dimension and Legal dimension

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 3 – Business Environment

Answer Key

  1. (d)  2. (a)   3. (d)     4. (c)   5. (b)    6. (c)    7. (c)    8. (b)    9. (c)   10.  (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!