Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 2 – Principles of Management

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 2 – Principles of Management with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 2 – Principles of Management Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 2 – Principles of Management with Answers

  1. Which of the following statements is true with reference to principles of management?
    (a) The principles of management have evolved.
    (b) The principles of management are yet to be evolved.
    (c) The principles of management are in the continuous process of evolution.
    (d) None of the above.
  2. By profession, FW Taylor was a
    (a) Mechanical engineer
    (b) Mining engineer
    (c) Psychologist
    (d) Human resource officer
  3. The principles of pure science is considered to be _________ in nature.
    (a) Flexible
    (b) Rigid
    (c) Creative
    (d) None of the above
  4. Which of the following statements best defines the techniques of management?
    (a) It is a set of guidelines to take decisions and actions.
    (b) It is a procedure which involves a series of steps to be taken.
    (c) They are general rules for behaviour of individuals.
    (d) None of the above.
  5. The principles of management have been developed on the basis of
    (a) Observation
    (b) Experimentation
    (c) Personal experiences of the manager
    (d) All of the above
  6. Which of the following statements is/are true with reference to principles of management?
    (a) The principles are guidelines to action.
    (b) The principles denote a cause and effect relationship.
    (c) Principles help the manager to take decisions while performing various management functions.
    (d) All of the above.
  7. The principles of management are intended to be applied to all types and sizes of organisations. This statement reflects that the principles of management are
    (a) General guidelines
    (b) Flexible
    (c) Universally applicable
    (d) Mainly behavioural
  8. The principles of management do not provide readymade straight jacket solutions to all management problems because
    (a) The real business situations are complex.
    (b) The real business situations are dynamic.
    (c) The principles act as general guidelines.
    (d) All of the above.
  9. Principles of management can be modified by the manager when the situation demands. This statement implies that the principles of management are
    (a) Rigid
    (b) Contingent
    (c) Flexible
    (d) Universally applicable
  10. The principles of management enhance the understanding of relationship between human and material resources for the achievement of organisational goals. Identify the feature of the principles of management being described in the given statement.
    1. Cause and effect relationships
    2. Optimum utilisation of resources and effective administration
    3. Formed by practice and experimentation
    4. Mainly behavioural

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 2 – Principles of Management

Answer Key

  1. (c)  2. (a)   3. (C)    4. (B)   5. (D)    6. (D)    7. (C)    8. (D)    9. (C)   10.  (D)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ankita Jain

helpful

Anshul Jindal (Director-SRC)

We are happy to help you, keep visiting our website for regular fresh content.

error: Content is protected !!