Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 12 – Consumer Protection

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 12 – Consumer Protection with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 12 – Consumer Protection Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter12 – Consumer Protection with Answers

  1. Yash had severe pain in his throat, so he called up the doctor and asked for a telephonic advice. The doctor prescribed him a sachet of Throat Reliever Hot Sip. He asked his servant to get a sachet from a local chemist with a cash memo. After consuming the sachet, he started feeling more ill, so he picked up the empty sachet and started reading the label. To his utter dismay, the sachet had already expired last month. Which of the following remedies is not available to him any longer as a consumer?
    (a) To withdraw the hazardous goods from sale.
    (b) To replace the defective product with a new one.
    (c) To refund the price paid for the product.
    (d) To pay a reasonable amount of compensation for any loss suffered by the consumer due to the negligence of the opposite party.
  2. Due to the negligence of the doctors, Johar passed away within a week’s time after his surgery of the spine. Which of the following parties can not file a case in this regard?
    (a) The consumer
    (b) Any registered consumers’ association
    (c) A legal heir or representative of a deceased consumer
    (d) All of the above
  3. Which of the following activities lie within the scope of consumer protection?
    (a) Educating consumers about their rights and responsibilities
    (b) Helping consumers in getting their grievances redressed
    (c) Protecting the interests of consumers
    (d) All of the above
  4. Jagga started a small stationery shop in the nearby market. In pursuit of earning higher profits in a short term, he overpriced all his products by 20%. Gradually, the consumers understood his pricing strategy and stopped coming to his shop for making any purchase. Identify the related point highlighting the importance of consumer protection from businessman’s point of view.
    (a) Long-term interest of business is assured
    (b) Business uses society’s resources so they need to safeguard consumer’s interests.
    (c) Social responsibility towards consumers as an important interest group.
    (d) It is the moral obligation of the businessmen to give due consideration to the consumer’s interests.
  5. Dipika Pallikal, the Padma Shri recipient, in a petition filed in 2012 said that she had faced humiliation and loss of reputation, as a transaction using a bank’s debit card at a hotel in the Netherlands’ Rotterdam failed, though she had a balance of more than 10 times the billed amount in her account. The bank claimed that the incident was a case of “force majeure”, which means a natural and unavoidable catastrophe or an act of God, and was beyond is control. A consumer court in Chennai has directed the bank to pay a compensation of lakh to Dipika Pallikal for “deficiency in service”. The bank was also directed to pay her ₹5,000 as expenses. Identify the right of consumers being exercised in the given case.
    (a) Right to safety
    (b) Right to be heard
    (c) Right to seek redressal
    (d) Right to consumer education
  6. When Aaradhya, inspite of paying the full price of the plot as per the terms and conditions of the allotment letter, was not given the possession of the plot by the builder, she filed a case in the State Commission. Identify the right of consumers being exercised in the given case.
    (a) Right to safety
    (b) Right to be heard
    (c) Right to seek redressal
    (d) Right to consumer education
  7. Ranjan bought a bottle of soft drink of a famous beverage company and found a gutka pouch floating inside the bottle. He forwarded a legal notice to the company, accusing it of the deficiency in service that could cause health hazard to the consumer. Identify the right of consumer being violated in the given case.
    (a) Right to safety
    (b) Right to be heard
    (c) Right to seek redressal
    (d) Right to consumer education
  8. Siddhartha booked several rooms in a reputed five-star hotel in Goa for his destination wedding. On the day of his wedding, when his friend Ramandeep, after attending the lunch party, returned to his room to take a shower, he had a fall in the bathroom. The bathroom was three stairs down to the bathing area and there was a handle bar to the right. On the second step, Ramandeep slipped badly and fell on his face with a great force, resulting in multiple fractures. He filled a case against the hotel for compensation for the injuries suffered due to faulty designing of its room. Identify the right of consumers being violated in the given case.
    (a) Right to be heard
    (b) Right to seek redressal
    (c) Right to consumer education
    (d) Right to safety
  9. A consumer court in Pune slapped a ₹55,000 fine on a reputed online food-delivery company along with a hotel for delivering non-vegetarian food to a lawyer who had ordered a vegetarian dish. He had ordered paneer butter masala but was delivered butter chicken instead. When he reportedly registered the complaint, the hotel promised to replace it and send another parcel of food with the correct dish. However, Deshmukh allegedly received butter chicken instead of paneer butter masala the second time as well. Deshmukh sent notices to both the restaurant and the online food-delivery company for ‘hurting religious sentiments’. Identify the right of consumers being violated in the given case.
    (a) Right to be heard
    (b) Right to seek redressal
    (c) Right to choose
    (d) Right to safety
  10. A popular nationalised bank has been fined ₹8 lakh by the country’s highest consumer court, National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC), for not sharing complete insurance policy details with a customer. The bank has been ordered to pay the full amount as compensation to the customer. Identify the right of consumers being violated in the given case.
    (a) Right to be heard
    (b) Right to seek redressal
    (c) Right to information
    (d) Right to safety

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 12 – Consumer Protection

Answer Key

  1. (b)  2. (a)   3. (d)     4. (a)   5. (c)    6. (b)    7. (a)    8. (d)    9. (c)   10.  (c)

Share and Enjoy !

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!