Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 11 – Marketing

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 11 – Marketing with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 11 – Marketing Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter11 – Marketing with Answers

  1. Which of the following statements is not true with regard to the concept of product?
    (a) It is a bundle of utility.
    (b) It is a source of satisfaction.
    (c) It is confined to physical product.
    (d) All of the above.
  2. In order to promote the sales of the company, Mukund Limited has decided to offer consumer durable products at 0% finance. Identify the type of marketing factor being described in the above line.
    (a) Controllable factor
    (b) Non-controllable factor
    (c) Environmental factor
    (d) None of the above
  3. Harshit is planning a start up a venture for offering mobile pet care services at door step. He has decided to charge 1000 for heated hydrobath & blow dry of a pet and 500 for shampoo and conditioning. Identify the element of marketing mix which is not being described in the above case.
    (a) Product
    (b) Place
    (c) Price
    (d) None of the above
  4. Guneet went to a shop and expressed her desire to buy a copper water bottle only of Prestige company. Identify the component related to branding being described in the above case.
    (a) Trademark
    (b) Generic name
    (c) Brand name
    (d) Brand mark
  5. The term ‘market’ may be understood in which of the following contexts?
    (a) Geographical area covered
    (b) Type of buyers
    (c) Quantity of goods transacted
    (d) All of the above
  6. According to the modem marketing concept, which of the following statements is true?
    (a) It refers to the group of people who do not have the ability but willingness to buy a particular product.
    (b) It refers to only the set of people who have the purchasing power to buy a particular product.
    (c) It refers to the set of actual and potential buyers for a product.
    (d) It refers only to the people who show interest in a particular product.
  7. Which of the following is a feature of marketing process?
    (a) Satisfying needs and wants of the consumers
    (b) Creating a market offering
    (c) Developing an exchange mechanism
    (d) All of the above
  8. Which of the following statements does not reflect a condition to be satisfied for an exchange to take place?
    (a) Involvement of at least two parties- the buyer and the seller- is mandatory.
    (b) Each party should be capable of offering something of value to the other.
    (c) Exchange can take place if the buyers and sellers are not able to communicate with each other.
    (d) Each party should have freedom to accept or reject other party’s offer.
  9. Which of the following can be marketed?
    (a) Red Cross society persuading to donate blood.
    (b) Kerala Tourism persuading people to visit Kerala for health tourism.
    (c) Political parties persuading to vote for a particular candidate.
    (d) All of the above
  10. Karam Limited is offering a travel package for 15 destinations worldwide with a free insurance on the bookings for the month of December, 2019. Identify the feature of marketing being described in the above lines.
    (a) Needs and wants
    (b) Creating a market offering
    (c) Customer value
    (d) Exchange mechanism

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 11 – Marketing

Answer Key

  1. (c)  2. (a)   3. (d)     4. (c)   5. (d)    6. (c)    7. (d)    8. (c)    9. (d)   10.  (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!