Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Business Studies Chapter 1 – Nature and Significance of Management

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Business Studies Chapter 1 – Nature and Significance of Management with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Business Studies with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Chapter 1 – Nature and Significance of Management Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Business Studies

Chapter 1 – Nature and Significance of Management with Answers

  1. Successful organisations do not achieve goals by chance but by following a deliberate process known as
    (a) Planning
    (b) Co-ordination
    (c) Controlling
    (d) Management
  2. Management is essential for the organisations which are
    (a) Non-profit organisations
    (b) Service organisations
    (c) Social organisations
    (d) All of the above
  3. Management contains a series of interrelated functions that include
    (a) Planning
    (b) Organising
    (c) Directing
    (d) All of the above
  4. People in the organisations carry out diverse tasks with the aim to achieve
    (a) Different objectives
    (b) Common objectives
    (c) Both of the above
    (d) None of the above
  5. Successful management ensures that
    (a) Goals are achieved with least cost
    (b) Timely achievement of goals
    (c) Both of the above
    (d) None of the above
  6. Efficiency is concerned with
    (a) Doing the right thing
    (b) Doing things right
    (c) Achieving end results
    (d) None of the above
  7. Effectiveness relates to
    (a) Doing the right task
    (b) Completing activities
    (c) Achieving goals
    (d) All of the above
  8. Rohan works as a production manager in Global Enterprises Limited. He has been given the task of getting 1000 units of hand woven table mats manufactured at the cost of ₹150 per unit within 10 days. In order to be acknowledged as an effective manager, he must ensure that
    (a) The cost of production does not exceed ₹150 per unit
    (b) The work is completed within 10 days even at higher cost per unit
    (c) The cost of production is less than ₹150 per unit
    (d) All of the above
  9. Jay is working as a marketing manager in a company. Has been given the task of selling 100000 units of a product at the cost of ₹100 per unit within 20 days. He is able to sell all the units within the stipulated time, but had to sell last 1000 units at 20% discount in order to complete the target. In such a situation, he will be considered to be
    (a) An efficient manager
    (b) An effective manager
    (c) Both effective and efficient manager
    (d) None of the above
  10. Management is said to be poor if it is
    (a) Efficient but ineffective
    (b) Effective but inefficient
    (c) Both inefficient and ineffective
    (d) All of the above

MCQs Questions of Class – 12 Business Studies Chapter 1 – Nature and Significance of Management

Answer Key

  1. (d)  2. (d)   3. (d)     4. (b)   5. (c)    6. (b)    7. (d)    8. (b)    9. (b)   10.  (c)

Share and Enjoy !

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!