Success Roar Classes

Free Online MCQs for Class – 12 Accountancy Chapter 14 – Accounting Ratios

Free Online MCQs Questions of CBSE Class – 12 Accountancy Chapter 14 – Accounting Ratios with Answers. Free Online MCQs Questions for Class 12 Accountancy with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Accountancy Class – 12 Accountancy Chapter 14 – Accounting Ratios Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQs for Class -12 Accountancy

Chapter 14 – Accounting Ratios with Answers

  1. Two basic measures of liquidity are :
    (A) Inventory turnover and Current ratio
    (B) Current ratio and Quick ratio
    (C) Gross Profit ratio and Operating ratio
    (D) Current ratio and Average Collection period
  2. Current Ratio is :
    (A) Solvency Ratio
    (B) Liquidity Ratio
    (C) Activity Ratio
    (D) Profitability Ratio
  3. Long term solvency is indicated by :
    (A) Current Ratio
    (B) Quick Ratio
    (C) Net Profit Ratio
    (D) Debt/Equity Ratio
  4. Debt Equity Ratio is :
    (A) Liquidity Ratio
    (B) Solvency Ratios
    (C) Activity Ratio
    (D) Operating Ratio
  5. Inventory Turnover Ratio is:
    (A) Average Inventory/Revenue from Operations
    (B) Average Inventory/Cost of Revenue from Operations
    (C) Cost of Revenue from Operations/Average Inventory
    (D) G.P./Average Inventory
  6. Opening Inventory ₹1,00,000; Closing Inventory ₹1,50,000; Purchases ₹6,00,000; Carriage ₹25,000; Wages ₹2,00,000. Inventory Turnover Ratio will be :
    (A) 6.6 Times
    (B) 7.4 Times
    (C) 7 Times
    (D) 6.2 Times
  7. Opening Inventory ₹1,00,000; Closing Inventory ₹1,20,000; Purchases ₹20,00,000; Wages ₹2,40,000; Carriage Inwards ₹1,50,000; Selling Exp. ₹60,000; Revenue from Operations ₹30,00,000. Gross Profit ratio will be :
    (A) 29%
    (B) 26%
    (C) 19%
    (D) 21%
  8. What will be the amount of Gross Profit, if revenue from operations are ₹6,00,000 and Gross Profit Ratio 20% of revenue from operations?
    (A) ₹1,50,000
    (B) ₹1,00,000
    (C) ₹1,20,000
    (D) ₹5,00,000
  9. Which of the following is not operating expenses?
    (A) Office Expenses
    (B) Selling Expenses
    (C) Bad Debts
    (D) Loss by Fire
  10. Cost of Revenue from Operations =
    (A) Revenue from Operations – Net Profit
    (B) Revenue from Operations – Gross Profit
    (C) Revenue from Operations – Closing Inventory
    (D) Purchases – Closing Inventory

MCQs Questions of Class – 12 Accountancy Chapter 14 – Accounting Ratios

Answer Key

  1. (b)  2. (b)   3. (d)     4. (b)   5. (c)    6. (d)    7. (d)    8. (c)    9. (d)   10.  (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!