Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Heredity and Evolution Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 9 Heredity and Evolution with Answers

1. The sequence of gradual changes which takes place in the primitive organisms over millions of years in which new species are produced is known as

(a) Evolution

(b) Heredity

(c) Generation

(d) Inheritance

2. If a normal cell of human body contains 46 pairs of chromosomes then the numbers of chromosomes in a sex cell of a human being is most likely to be:

(a) 60

(b) 23

(c) 22

(d) 40

3. In the human blood grouping, the four basic blood types are type A, type B, type AB, and type O. They are:

(a) Simple dominant and recessive traits

(b) Co-dominant traits

(c) Recessive traits

(d) Inherited traits

4. A pregnant woman has an equal chance of her baby being blood group A or blood group AB. Which one of the following shows the possible genotypes of the woman and the father of her child?

(a) IA IA and IB IO

(b) IA IB and IB IO

(c) IA IO and IB IO

(d) IO IB and IA IO

5. What will be the number of chromosomes present in each gamete produced by the plants if the palisade cells of a species of plant contain 28 chromosomes in all?

(a) 56

(b) 28

(c) 14

(d) 4

6. The following results were obtained by a scientist who crossed the F1 generation of pure-breeding parents for round and wrinkled seeds.

Dominants traitRecessive traitNo. of F2 offspring
Round seedsWrinkled seeds7524

From these results, it can be concluded that the actual number of round seeds he obtained was:

(a) 1881

(b) 22572

(c) 2508

(d) 5643

7. A cross between a tall plant (TT) and short plant (tt) resulted in progeny that were all tall plants as:

(a) Tallness is the dominant trait

(b) Shortness is the dominant trait

(c) Tallness is the recessive trait

(d) Height of plant is not governed by gene t or t

8. In peas, a pure tall plant (TT) is crossed with a pure short plant (tt). The ratio of pure tall plants to pure short plants in F2 generation will be:

(a) 1 : 3

(b) 3 : 1

(c) 1 : 1

(d) 2 : 1

9. In human males, all the chromosomes are paired perfectly except one. These unpaired chromosomes are:

(i) Large chromosome

(ii) Small chromosome

(iii) Y chromosome

(iv) X chromosome

(a) (i) and (ii)

(b) (iii) and (ii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

10. Which of the following determines the sex of a child?

(a) The length of the mother’s pregnancy

(b) The length of time between ovulation and copulation

(c) The presence of an X chromosome in an ovum

(d) The presence of a Y chromosome in a sperm

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution

Answer Key

1.  (a)  2. (b)  3. (b)  4. (a)  5. (c)  6. (d)  7. (a)  8. (c)  9. (c)  10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!