Success Roar Classes

MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science How do Organisms Reproduce Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 8 How do Organisms Reproduce with Answers

1. Which among the following is a unicellular organism that reproduces by budding:

(a) Hydra

(b) Planaria

(c) Yeast

(d) Spirogyra

2. Which among the following does not reproduce by spore formation:

(a) Penicillium fungus

(b) Yeast fungus

(c) Mucor fungus

(d) Rhizopus fungus

3. The rapid spreading of bread mould on slices of bread are due to:

(i) Presence of large number of spores in air

(ii) Presence of large number of thread-like branched hyphae

(iii) Presence of moisture and nutrients

(iv) Formation of round shaped sporangia

(a) (i) and (iii)

(b) (ii) and (iv)

(c) (i) and (ii)

(d) (iii) and (iv)

4. The asexual reproduction in the Spirogyra involves:

(a) Breaking up of filaments into smaller bits

(b) Division of a cell into many cells

(c) Division of a cell into two cells

(d) Formation of a large number of buds

5. Reason for the greater similarities among the offsprings produced by asexual reproduction, is:

(i) Asexual reproduction involves only one parent

(ii) Asexual reproduction involves two parents

(iii) Asexual reproduction involves gametes

(iv) Asexual reproduction does not involve gametes

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

6. The process of the division of cell into several cells during reproduction in Plasmodium is termed as:

(a) Fragmentation

(b) Budding

(c) Multiple fission

(d) Binary fission

7. The number of chromosomes in parents and offsprings of a particular species remains constant due to:

(a) Doubling of chromosomes after zygote formation

(b) Halving of chromosomes during gamete formation

(c) Doubling of chromosomes after gamete formation

(d) Halving of chromosomes after gamete formation

8. A Planaria worm is cut horizontally in the middle into two halves P and Q such that the part P contains the whole head of the worm. Another Planaria worm is cut vertically into two halves R and S in such a way that both the cut pieces R and S contain half head each. Which of the cut pieces of the two Planaria worms could regenerate to form the complete respective worms?

(a) Only P

(b) Only R and S

(c) P, Rand S

(d) P, Q, R and S

9. The number of chromosomes in both parents and offsprings of a particular species remains constant because:
(a) Chromosomes get doubled after zygote formation

(b) Chromosomes get doubled after gamete formation

(c) Chromosomes get halved during gamete formation

(d) Chromosomes get halved after gamete formation

10. The figure given alongside shows the human male reproductive organs. Which structures make sperms and seminal fluid?

(a) V makes sperms and X makes seminal fluid

(b) W makes sperms and Y makes seminal fluid

(c) X makes sperms and W makes seminal fluid

(d) Y makes sperms and V makes seminal fluid

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce

Answer Key

1.  (c)  2. (b)  3. (a)  4. (b)  5. (d)  6. (c)  7. (b)  8. (d)  9. (c)  10. (d)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Legend

good questions

Anshul Jindal (Director-SRC)

Thanks dear

error: Content is protected !!