Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Control and Coordination Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 7 Control and Coordination with Answers

1. The movement of a plant part in response to the force of attraction exerted by the earth is called:

(a) Hydrotropism

(b) Geotropism

(c) Chemotropism

(d) Phototropism

2. A big tree falls in a forest, but its roots are still in contact with the soil. The branches of this fallen tree grow straight up (vertically). This happens in response to:

(a) Water and light

(b) Water and minerals

(c) Gravity and water

(d) Light and gravity

3. The main function of the plant hormone called abscisic acid is to:

(a) Increase the length of cells

(b) Promote cell division

(c) Inhibit growth

(d) Promote growth of stem and roots

4. The growth of tendrils in pea plants is due to the:

(a) Effect of sunlight on the tendril cells facing the sun

(b) Effect of gravity on the part of tendril hanging down towards the earth

(c) Rapid cell division and elongation in tendril cells that are away from the support

(d) Rapid cell division and elongation in tendril cells in contact with the support

5. The plant hormone which triggers the fall of mature leaves and fruits from the plant body is:

(a) Auxin

(b) Gibberellin

(c) Abscisic acid

(d) Cytokinin

6. The stimulus in the process of thigmotropism is:

(a) Touch

(b) Gravity

(c) Light

(d) Chemical

7. A growing seedling is kept in a dark room. A burning lamp is placed near to it for a few days. The top part of seedling bends towards the burning candle. This is an example of:

(a) Chemotropism

(b) Hydrotropism

(c) Phototropism

(d) Geotropism

8. Dandelion flowers open the petals in bright light during the daytime but close the petals in dark at night. This response of dandelion flowers to light is called:

(a) Phototropism

(b) Thigmonasty

(c) Chemotropism

(d) Photonasty

9. The number of pairs of nerves which arises from the spinal cord is:

(a) 21

(b) 31

(c) 41

(d) 51

10. Iodine is necessary for the synthesis of which of the following hormone?

(a) Adrenaline

(b) Auxin

(c) Thyroxine

(d) Insulin

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination

Answer Key

1.  (b)  2. (d)  3. (c)  4. (c)  5. (c)  6. (a)  7. (c)  8. (d)  9. (b)  10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!