Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 6 – Life Processes with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 6 – Life Processes with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Life Processes Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 6 Life Processes with Answers

1. Which of the following is not a digestive enzyme contained in the pancreatic juice?

i. Lipase

ii. Hydrochloric acid

iii. Mucus

iv. Trypsin

a) (i) and (ii)

          b) (i) and (iv)

          c) (ii) and (iii)

          d) (i) and (iii)

2. The enzymes pepsin and trypsin are secreted respectively by

a) Stomach and pancreas

b) Salivary gland and stomach

c) Liver and pancreas

d) Liver and salivary gland

3. Among the following choose the correct option which includes the organisms that have a holozoic mode of nutrition:

a) Plasmodium and Amoeba

b) Parakeet and Amoeba

c) Paramecium and Plasmodium

d) Paramecium and Parasite

4. Raw materials required in the autotrophic mode of nutrition involves:

i. Carbon dioxide and water

ii. Chlorophyll

iii. Nitrogen

iv. Sunlight

          a) (i), (ii) and (iii)

          b) (i) and (ii)

          c) (i), (ii) and (iv)

          d) All (i), (ii), (iii) and (iv)

5. The enzymes contained in pancreatic juices help in the digestion of:

a) Fats and carbohydrates

b) Proteins and fats

c) Proteins and carbohydrates

d) Proteins, fats and carbohydrates

6. Which of the following help in protecting the inner lining of the stomach from the harmful effect of hydrochloric acid?

a) Mucus

b) Pepsin

c) Trypsin

d) Bile

7. Sometimes we get painful cramps in our leg muscles after running for a long time due to the accumulation of:

a) Hydrochloric acid

b) Fat

c) Carbon dioxide

d) Lactic acid

8. The vein which brings clean blood from the lungs into the heart is known as:

a) Pulmonary vein

b) Hepatic vein

c) Superior vena cava

d) Pulmonary artery

9. Movement of the synthesized products from the leaves to the roots and other parts of a plant’s body takes place through the phloem. This process is known as:

a) Translocation

b) Transpiration

c) Transportation

d) Excretion

10. The process of diffusion of solvent particles from the region of less solute concentration to a region of high solute concentration through semi-permeable membrane is known as

a) Diffusion

b) Osmosis

c) Translocation

d) Transpiration

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 6 – Life Processes

Answer Key

1.  (c)  2. (a)  3. (b)  4. (c)  5. (d)  6. (a)  7. (d)  8. (a)  9. (a)  10. (b)

Share and Enjoy !

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jos

Awesome 😎 one very helpful β˜ΊοΈπŸ‘ŒπŸ”₯πŸ€©πŸ˜πŸ‘

error: Content is protected !!