Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-Metals with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-Metals with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Metals and Non-Metals Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 3 Metals and Non-Metals with Answers

1. The non-metal which is liquid at room temperature is:

a) Mercury

b) Bromine

c) Carbon

d) Helium

2. The number of protons in an atom of an element A is 19 then, the number of electron in its ion A+ is:

a) 18

b) 19

c) 20

d) 21

3. Bauxite is an ore of

a) Iron

b) Aluminium

c) Mercury

d) Copper

4. The metal which is liquid at room temperature is

a) Bromine

b) Mercury

c) Iodine

d) Potassium

5. The sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is known as

a) Roasting

b) Smelting

c) Calcination

d) Refining

6. In electrolytic refining, the cathode is made up of

a) Pure metal

b) Impure metal

c) Alloy

d) Metallic salt

7. In the given reaction, Al2O3 + NaOH   →  ……X……   +  H2O

What is element X?

a) NaAlO2

b) Na3Al

c) Na2O3

d) NaAl2O3

8. Which of the following represent the correct order of decreasing reactivity?

a) Mg > Al > Zn > Fe

b) Mg > Zn > Al > Fe

c) Al > Zn > Fe > Mg

d) Mg > Fe > Zn > Al

9. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be

(a) Ca

(b) C

(c) Si

(d) Fe

10. Which of the following pairs will give displacement reactions?

(a) NaCl solution and copper metal

(b) MgCl2 solution and aluminium metal

(c) FeSO4 solution and silver metal

(d) AgNO3 solution and copper metal

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-Metals

Answer Key

1.  (b)  2. (a)  3. (b)  4. (b)  5. (a)  6. (a)  7. (a)  8. (a)  9. (a)  10. (d)

Share and Enjoy !

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!