Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 15 – Our Environment with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 15 – Our Environment with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Our Environment Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 15 Our Environment with Answers

1. Every food chain in the ecosystem begins with………. which are the original source of food.

(a) Saprophytes

(b) Parasites

(c) Producers

(d) Herbivores

2. We should reduce the use of the plastic bags, bottles etc. because:

(a) They are not durable

(b) They are non-biodegradable

(c) They are made of toxic materials

(d) They react with the atmospheric gases

3. Among the following choose the correct option which contains only biodegradable items?

i. Wood, paper, PVC

ii. Paper, seeds, detergent,

iii. Paper, animal excreta, wood

iv. Wool, leaves, paper

(a) (i), (ii) and (iii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii), (iii) and (iv)

(d) (iii) and (iv)

4. Which among the following statements is incorrect in view of the plants?

(a) They convert the solar energy into mechanical energy

(b) They prepare their food from organic compounds

(c) They are also called producers

(d) They are the initial source of energy in a food chain

5. In a food chain the second trophic level is occupied by:

(a) Carnivores

(b) Autotrophs

(c) Herbivores

(d) Producers

6. Green plants utilize ……… percent of sun’s energy to prepare their food by the process of photosynthesis?

(a) 1 percent

(b) 10 percent

(c) 20 percent

(d) 99 percent

7. The process of accumulation of harmful chemical substances like pesticides, in the body of living organisms at each trophic level of a food chain is known as:

(a) Biological magnification

(b) Biological accumulation

(c) Chemical magnification

(d) Chemical accumulation

8. Which of the following may be a conclusion of the excessive exposure of humans to sun’s ultraviolet rays?

i. Peptic ulcers

ii. Eye disease like cataract

iii. Damage to lungs

iv. Skin cancer

(a) (i) and (iv)

(b) (ii), (iii) and (iv)

(c) (ii) and (iv)

(d) Only (iv)

9. Which among the following is a correct full form for DDT?

(a) Dichlorodiphenyltrichloroethane

(b) Dichlorodiphenyltetrachloroethane

(c) Dichlorodecaphenyltrichloroethane

(d) Dichlorodiethyltrichloroethane

10. If 100 J energy is available at the producer level in a food chain then the energy available to the secondary consumer will be:

(a) 10 J

(b) 0.1 J

(c) 1 J

(d) 0.01 J

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 15 – Our Environment

Answer Key

1.  (c)  2. (b)  3. (d)  4. (b)  5. (c)  6. (a)  7. (a)  8. (c)  9. (a)  10. (c)

Share and Enjoy !

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!