Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Human Eye and Colourful World Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 11 Human Eye and Colourful World with Answers

1. The term “accommodation” as applied to the eye, refers to its ability to:

(a) Control the light intensity falling on the retina

(b) Erect the inverted image formed on the retina

(c) Adjust the focal length of the lens

(d) Vary the distance between the lens and retina

2. How eyes adjust in order to focus the image of near or distant objects on retina?

(a) The lens moves in or out according to the position of the object

(b) The retina moves in or out according to the position of the object

(c) The lens becomes thicker or thinner according to the position of the object

(d) The pupil gets larger or smaller according to the position of the object

3. A person cannot see the distant objects clearly (though he can see the nearby objects clearly). He is suffering from the defect of vision called:

(a) Cataract

(b) Hypermetropia

(c) Myopia

(d) Presbyopia

4. A got his eye tested. The optician’s prescription for the spectacles was:

Left eye: −3 D

Right eye: −3.50 D

The person is having a defect of vision called:

(a) Presbyopia

(b) Myopia

(c) Astigmatism

(d) Hypermetropia

5. A man finds it difficult to read the odometer on the dashboard of the car but is able to clearly read a distant road sign. Which of the following statement is correct about this man?

(a) The near point of his eyes has receded away.

(b) The near point of his eyes has come closer to him.

(c) The far point of his eyes has receded away.

(d) The far point of his eyes has come closer to him.

6. With both eyes open, a person’s field of view is about:

(a) 90o

(b) 150o

(c) 180o

(d) 360o

7. When a beam of white light falls on a glass prism, the colour of light which will deviate least is:

(a) Violet

(b) Red

(c) Green

(d) Blue

8. The star appear shifted from their actual position due to the phenomenon of:

(a) Diffraction of light

(b) Scattering of light

(c) Refraction of light

(d) Reflection of light

9. Blue colour of the sky is due to the phenomenon of:

(a) Reflection of light

(b) Refraction of light

(c) Dispersion of light

(d) Scattering of light

10. Which of the following figures correctly represents the passage of white light through prism?

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World

Answer Key

1.  (c)  2. (c)  3. (c)  4. (b)  5. (a)  6. (c)  7. (b)  8. (c)  9. (d)  10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!