Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Chemical Reactions and Equations Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Science

Chapter – 1 Chemical Reactions and Equations with Answers

1. Before burning in air, the magnesium ribbon is cleaned by rubbing with a sand paper to:
 a. Make the ribbon surface shinier
 b. Remove the layer of magnesium oxide from the ribbon surface
 c. Remove the layer of magnesium carbonate from the ribbon surface
 d. Remove the moisture from the ribbon surface

2. In a chemical reaction between sulphuric acid and barium chloride solution the white precipitates formed are of:
 a. Hydrochloric acid
 b. Barium sulphate
 c. Chlorine
 d. Sulphur

3. The respiration process during which glucose undergoes slow combustion by combining with oxygen in the cells of our body to produce energy, is a kind of:
 a. Exothermic process
 b. Endothermic process
 c. Reversible process
 d. Physical process

4. A chemical reaction does not involve:
 a. Formation of new substances having entirely different properties than that of the reactants
 b. Breaking of old chemical bonds and formation of new chemical bonds
 c. Rearrangement of the atoms of reactants to form new products
 d. Changing of the atoms of on element into those of another element to form new  products

MCQ Questions of CBSE Class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations

5. One of the following processes does not involve a chemical reaction. That is:
 a. Melting of candle wax when heated
 b. Burning of candle wax when heated
 c. Digestion of food in our stomach
 d. Ripening of banana

6. It is necessary to balance a chemical equation in order to satisfy the law of:
 a. Conservation of motion
 b. Conservation of momentum
 c. Conservation of energy
 d. Conservation of mass

7. All the methods mentioned below can be used to prevent the food from getting rancid except:
 i. Storing the food in the air-tight containers
 ii. Storing the food in refrigerator
 iii. Keeping the food in clean and covered containers
 iv. Always touching the food with clean hands
  a. (i) and (ii)
  b. (i) and (iii)
  c. (i), (iii) and (iv)
  d. (iii) and (iv)  

8. Rusting of iron involves a chemical reaction which is a combination of:
 a. Reduction as well as combination reactions
 b. Oxidation as well as combination reactions
 c. Reduction as well as displacement reactions
 d. Oxidation as well as displacement reactions

9. You are given the following chemical reaction:
  
 This reaction represents:
 a. Combination reaction as well as double displacement reaction
 b. Redox reaction as well as displacement reaction
 c. Double displacement reaction as well as redox reaction
 d. Decomposition reaction as well as displacement reaction

10. When ferrous sulphate is heated strongly it undergoes decomposition to form ferric oxide as a main product accompanied by a change in color from:
 a. Blue to green.
 b. Green to blue.
 c. Green to brown.
 d. Green to yellow.

Answer Key

1.  (c)  2. (b)  3. (a)  4. (d)  5. (a)  6. (d)  7. (d)  8. (b)  9. (b)  10. (c)

Share and Enjoy !

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!