Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Social Science Chapter 1 – Power Sharing with Answers

Free Online MCQ Questions of Class 10 Social Science Political Science Chapter 1 – Power Sharing with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Power Sharing Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Social Science

Chapter – 1 Power Sharing with Answers

1. Which of the following is an example of horizontal sharing of power? [CBSE 2011]
(a) Power sharing between different states.
(b) Power sharing between different organs of the government.
(c) Power sharing between different levels of the government.
(d) Power sharing between different political parties.

2. Who elects the community government in Belgium? [CBSE 2011]
(a) People belonging to one language community only.
(b) By the leader of Belgium.
(c) The citizens of the whole country.
(d) The community leaders of Belgium.

3. The Community Government signifies:
(a) The powers of government regarding community development.
(b) The powers ofthegovemmentregarding law making for the community.
(c) The powers of the government regarding cultural, educational and language related issues.
(d) The government enjoys privileges to safeguard the interest of a particular community.

4. The word ‘ethnic’ signifies:
(a) different religions.
(b) social division on shared culture.
(c) a violent conflict between opposite groups.
(d) a careful calculation of gains and losses.

5. Power sharing is:
(a) the very spirit of democracy
(b) separation of powers at different levels.
(c) system of checks and balances.
(d) a type of balancing power.

6. Choose the correct option: [CBSE 2011]
Power sharing is desirable because it helps:
(a) To increase pressure on government.
(b) To reduce possibilities of conflicts.
(c) To generate awareness among people.
(d) To increase percentage of voters.

7. System of ‘checks and balances’ means:
(a) Horizontal distribution of powers.
(b) Separation of powers.
(c) Put a check on the exercise of unlimited powers of the organs of government by maintaining a balance of power among various institutions.
(d) Federal division of powers

8. Which of the following features are common to Indian and Belgian form of power-sharing arrangements?
A. Power is shared among governments at different levels.
B. Power is shared among different organs of government.
C. Power is shared among different social groups.
D. Power is shared among different parties and takes the form of competition.
(a) A, B, C, D
(b) B, C and D
(c) A and C
(d) A, C and D

9. In dealing with power sharing, which one of the following statements is NOT correct about democracy?
(a) People are the source of all political power. !
(b) In a democracy, people rule themselves j through institutions of self-governance.
(c) In a democracy, due respect is given to diverse groups and views that exist in a society.
(d) In a democracy, if the power to decide is dispersed, it is not possible to take quick decisions and enforce them.

10. A belief that the majority community should be able to rule a country in whichever way it wants, by disregarding the wishes and needs of the minority is:
(a) Power Sharing
(b) Central Government
(c) Majoritarianism
(d) Community Government

MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Chapter 1 – Power Sharing (Political Science)

Answer Key

1.  (b)  2. (a)  3. (c)  4. (b)  5. (a)  6. (b)  7. (c)  8. (b)  9. (d)  10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!