Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Social Science Chapter – 8 Challenges to Democracy with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Political Science Chapter – 8 Challenges to Democracy with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Challenges to Democracy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Social Science

Chapter – 8 Challenges to Democracy with Answers

1. Which of the following represents a challenge to democracy?
(a) Women not allowed to take part in public activities in Saudi Arabia.
(b) Renewed violence in Sri Lanka following the breakdown of talks between the government and the LTTE.
(c) Money and muscle power during election.
(d) All of the above

2. In the context of the “Challenge of Expansion”, which of the following ideas is correct?
(i) Ensuring greater power to local government.
(ii) Establishing a sovereign and functional state.
(iii) Extension of federal principles to all the units of federation.
(iv) Inclusion of women and minority groups.
(a) (i), (ii), (iii)
(b) (ii), (iii), (iv)
(c) (i), (iii), (iv)
(d) (i), (ii), (iv)

3. Which one of the following situations represents the success of democracy?
(a) US as the only Super power disregards the UN and takes unilateral action.
(b) General Pinochet government defeated, but army is still under control of many institutions.
(c) The King of Nepal Birendra accepted constitutional Monarchy.
(d) Integration of French speaking and Dutch speaking people in Belgium.

4. “Foundational challenge includes:
(a) Bringing down the existing non- democratic regimes.
(b) Strengthening of the institutions and practices of democracy.
(c) Establishing a sovereign and functional state.
(d) All of these

5. Democracy does not stand for:
(a) Democratic Right
(b) Elections
(c) Violence
(d) Accommodation of diversity

6. In Bolivia, Morales a supporter of water struggle, becomes Prime Minister, MNCs threaten to leave the country.
(a) Foundational challenge
(b) Challenge of democracy
(c) Deepening of democracy

7. In Belgium, one round of constitutional change takes place, but the Dutch speakers, not satisfied, want more autonomy.
(a) Foundational challenge
(b) Challenge of expansion
(c) Deepening of democracy

8. In Nepal, Constituent Assembly about to be elected, unrest in Terai areas, Maoists have not surrendered arms.
(a) Foundational challenge
(b) Challenge of expansion
(c) Deepening of democracy

9. Looking at the expanded definition, which one of the following statements is not correct about democracy?
(a) The rulers elected by the people must take all the major decisions.
(b) Elections must offer a fair choice to the people to change the current rulers.
(c) The choice should be available to all people on an equal basis.
(d) To exercise this choice government must not be limited by basic rules of the Constitution and citizens’ rights.

10. All suggestions or proposals about overcoming various challenges to democracy are called _____________ (a) Political reforms

(b) Bureaucracy

MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Chapter – 8 Challenges to Democracy (Political Science)

Answer Key

1. (d) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!