Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Social Science Chapter – 7 Outcomes of Democracy with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Political Science Chapter – 7 Outcomes of Democracy with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Social Science

Chapter – 7 Outcomes of Democracy with Answers

1. Economic growth depends on which of the following?
(a) Size of the population of the country
(b) Territory or area of the country
(c) Global scenario
(d) Co-operation among various nations

2. Social outcomes cover the areas like
(i) Dignity and freedom of citizens
(ii) Untouchability and discrimination
(iii) Gender equality
(iv) Ban on child labour
(a) (i), (iii) and (iv)
(b) (ii), (i) and (iv)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) only

3. The basic outcome of democracy is
(a) Political, social and economic outcome
(b) Military outcome
(c) Restricted and limited welfare policies.
(d) Elimination of poverty

4. If a government provides its citizens a right and means to examine the process of decision, it is
(a) An accountable government
(b) A responsible government
(c) A transparent government
(d) A stable government

5. What do democracies ensure regarding decision making?
(a) Process of transparency
(b) Decisions taken by the head of the country
(c) Decision by the Council of Ministers
(d) Restricted popular participation in decision making

6. Which of the following is not true about democracy?
(а) It always worries about majorities and public opinion.
(б) It improves the quality of decision making.
(c) Decision making is faster and quicker.
(d) It allows a room to correct mistakes.

7. Why is democracy considered as the better form of government than dictatorship?
(a) Promotes equality and enhances dignity of the individual.
(b) Never allows room to correct mistakes.
(c) Majority community rule
(d) Provides methods to resolve conflicts

8. Political outcome signifies:
(i) Accountable and responsible government .
(ii) Military rule
(iii) Legitimate government
(iv) Restricted popular participation
(a) (z), (iii) and (iv)
(b) (iii), (i) and (ii)
(c) (i) and (ii)
(d) (i) and (iii)

9. A government that takes decision by following norms and a proper procedure is:
(a) An accountable government
(b) A responsible government
(c) A transparent government
(d) A stable government

10. A democratic government is:
(a) An accountable government
(b) A responsive government
(c) A legitimate government
(d) All of the above

MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Chapter – 7 Outcomes of Democracy (Political Science)

Answer Key

1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!