Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Social Science Chapter – 6 Political Parties with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Political Science Chapter – 6 Political Parties with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Political Parties Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Social Science

Chapter – 6 Political Parties with Answers

1. Give the meaning of ‘Alliance’.
(a) Two parties together form the government.
(b) Leftist and Rightist together form the government.
(c) When state and national parties together form the government.
(d) When several parties in a multiparty system join for the purpose of contesting elections and winning power.

2. The political party which believes in Marxism-Leninism is [2011]
(a) Nationalist Congress Party.
(b) Communist Party of India.
(c) Dravida Munnetra Kazhagam (DMK)
(d) Bahujan Samaj Party

3. Which one of the following is considered the best form of government? [Delhi 2012]
(a) Democracy
(b) Dictatorship
(c) Monarchy
(d) Military Rule

4. Select the statement related to the advantages
of multiparty system
(a) Multi-party system provides limited choice to voters.
(b) There is a chance of conflict.
(c) Provides choice to the voters.
(d) In Multi-party system regional parties get the representation.

5. Political parties are allotted symbols by [CBSE 2012]
(a) The government of India
(b) The constitution of India
(c) The party leaders
(d) The Election Commission

6. A recognised political party is one that
(a) is registered with the Election Commission of India.
(b) is given a unique Election symbol
(c) gets some other facilities recognised by the Election Commission
(d) All of these

7. An Affidavit signifies (Legal);
(a) Signed document where a person makes a sworn statement regarding his or her antecedents.
(b) A law to check the menace.
(c) Legal document to declare the academic qualification.
(d) All of the above

8. What is an ideological one-party system?
(a) Party based on suppression of other parties.
(b) Party based on coercion.
(c) Party based on ideological reasons; coercion and suppression of other parties.
(d) Party based on communist ideology.

9. Name the oldest political party of India.
(a) Bahujan Samaj Party
(b) Indian National Congress (Congress Party)
(c) The Communist Party
(d) Bharatiya Janata Party

10. Recognised political parties stand for:
(a) Parties recognised by the Election Commission with all the privileges and facilities.
(b) Parties that are present in only one of the federal units.
(c) Parties that are present in several and all units of the federation.
(d) Communal parties based on regional diversities.

MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Chapter – 6 Political Parties (Political Science)

Answer Key

1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!