Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Social Science Chapter – 3 Democracy and Diversity with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Political Science Chapter – 3 Democracy and Diversity with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Democracy and Diversity Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Social Science

Chapter – 3 Democracy and Diversity with Answers

1. Social difference arise due to difference in
(a) Race
(b) Religion
(c) Language
(d) All of the above

2. Which three elements show the basic unity in India?
(i) Cultural unity
(ii) Discrimination
(iii) Unity in language
(iv) Religious equality
(a) (i), (iii) and (iv)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (i) and (iii) only
(d) (i) and (iv) only

3. Society is fairly homogenous i.e., there are no significant ethnic difference in
(a) Germany
(b) Belgium
(c) Sri Lanka
(d) China

4. To show his support to the protesting. American athletes during the award ceremony of Mexico Olympics, Peter Norman
(a) wore no socks
(b) wore a human right badge
(c) wore a black scarf
(d) wore a string of beads

5. A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences is called a
(a) Secular society
(b) Communal society
(c) Homogenous society
(d) Socially divided

6. African – American is the term used for:
(a) Africans who were brought into America as slaves
(b) Black Americans of America
(c) Martin Luther and his group
(d) John Corlos and Smith

7. Democracy involves:
(a) Competition among various political parties
(b) Religious inequalities
(c) Cultural diversity
(d) Conflict, violence and disintegration

8. Which three countries faced the problem of social division?
(a) United Kingdom, USA and India
(b) Belgium, Sri Lanka and United Kingdom
(c) Sri Lanka, Canada and India
(d) Belgium, Germany and USA

10. What does the “Civil Rights Movement of USA” signify?
(a) A movement against the discrimination
(b) A reform movement for the Civil Rights of the citizens
(c) A reform movement against the social discriminations of Afro-Americans
(d) None of the above

MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Chapter – 3 Democracy and Diversity (Political Science)

Answer Key

1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (c)

Share and Enjoy !

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!