Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions of Class – 10 Social Science Chapter – 2 Federalism with Answers

Free Online MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Political Science Chapter – 2 Federalism with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Federalism Sharing Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions of Class -10 Social Science

Chapter – 2 Federalism with Answers

1. The System of Panchayati Raj involves
(a) The village, block and district levels
(b) The village, and state levels
(c) The village district and state levels
(d) The village, state and Union levels

2. In case of a clash between the laws made by the centre and a state on a subject in the concurrent list:
(a) the state law prevails.
(b) the central law prevails.
(c) both the laws prevail within their respective jurisdictions.
(d) the Supreme Court has to intervene to decide.

3. Which of the following subjects is not included in the state list?
(a) Law and order
(b) National defence
(c) Education
(d) Agriculture

4. In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:
(a) Union list
(b) State list
(c) Concurrent list
(d) Residuary subjects

5. The Constitution of India
(a) divided powers between centre and states in three lists.
(b) divided powers between centre and states in two lists.
(c) listed the powers of the states and left the undefined powers to the state.
(d) Specified the pow ers of the states and left the residuary powers with the centre.

6. Which of the following government has two or more levels?
(a) Community Government
(b) Coalition Government
(c) Federal Government
(d) Unitary Government

7. Which of the following countries is an example of “coming together federation”?
(a) U.S.A
(b) India
(c) Spain
(d) Belgium

8. Here are three reactions to the language policy followed in India. Which of the following holds true in the case of India?
(a) The policy of accommodation has strengthened national unity.
(b) Language based states have divided us by making everyone conscious of their language.
(c) The language policy has only helped to consolidate the dominance of English over all other languages.

9. Consider the following statements on the practice of federalism in India. Identify those which hold true for decentralisation after 1992.
A. Local governments did not have any power or resources of their own.
B. It became constitutionally mandatory to hold regular elections to local government bodies.
C. The state governments are required to share some powers and revenue with local government bodies.
D. No seats are reserved in the elected bodies for scheduled castes, scheduled tribes and other backward classes.
(a) B and C
(b) A and C
(c) A and D
(d) B and D

10. In a ‘Holding together federation’:
A. A large country divides its power between constituent states and the national government.
B. The Central government tends to be more powerful vis-a-vis the States.
C. All the constituent states usually have equal powers.
D. Constituent states have unequal powers.
Which of the above statements are correct?
(a) A, B, C and D
(b) A and D
(c) B and C
(d) A, B and D

MCQ Questions of CBSE Class 10 Social Science Chapter – 2 Federalism (Political Science)

Answer Key

1.  (a)  2. (b)  3. (b)  4. (b)  5. (a)  6. (c)  7. (a)  8. (a)  9. (a)  10. (d)

Share and Enjoy !

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!