Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Social Science History: The Age of Industrialisation with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science History: The Age of Industrialisation with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science History – The Age of Industrialisation Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Social Science History

The Age of Industrialisation with Answers

1. The person who got people from village, ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them money in times of need was known as: [CBSE 2011]
(a) Stapler
(b) Fuller
(c) Gomastha
(d) Jobber

2. Why did Manchester export to India decline after the First World War?
(a) People were busy fighting the war.
(b) Factories closed down due to security problem.
(c) Factories and mills were busy producing goods to fulfill the need of army.
(d) Export trade was restricted by the government.

3. Why were workers in England hostile to machines and new technology?
(a) They did not know how to use these.
(b) They feared that they would lose their jobs and livelihood.
(c) The workers were too poor to buy new machines.
(d) They were scared of machines.

4. Why were there frequent clashes between the gomastha and the weavers?
(a) The weavers hated foreigners.
(b) The gomastha forced the weavers to sell goods at a dictated price.
(c) Gomasthas were outsiders without long term social link with the village.
(d) None of the above.

5. From which of the following trade did the early entrepreneurs make a fortune?
(a) Textile trade
(b) China trade
(c) Trade in tea
(d) Industries

6. Which of the following was a European managing agency?
(a) Tata Iron and Steel Company
(b) Andrew Yule
(c) Elgin Mill
(d) Birla industries

7. Why did the weavers suffer from a problem of raw cotton?
(a) The cotton crop perished
(b) Raw cotton exports increased
(c) Local markets shrank
(d) Export market collapsed

8. In Victorian Britain the upper classes- aristocratic class and bourgeoisie preferred handmade goods because:
(a) they were made from imported material.
(b) the handmade goods came to symbolize refinement and class.
(c) they were better finished.
(d) only upper class could afford the expensive items.

9. By late 19th century why did the British manufacturers print calendars for advertisements?
(a) Indian people were fond of using calendars in their houses.
(b) Unlike newspapers and magazines, calendars were used even by people who did not know how to read or write.
(c) It was cheaper to advertise goods through calendars.
(d) It used to add beauty to the room.

10. Which of the following innovations helped the weavers in increasing productivity and compete with mill sector?
(a) Spining jenny
(b) Fly shuttle
(c) Cotton Gin
(d) Roller

MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History The Age of Industrialisation

Answer Key

1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!