Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Social Science Economics: Sectors of Indian Economy with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science Economics: Sectors of Indian Economy with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Economics: Sectors of Indian Economy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Social Science Economics

Sectors of Indian Economy with Answers

1. The sectors are classified into public and private sector on the basis of :
(a) Employment conditions
(b) The nature of economic activities
(c) Number of workers employed
(d) Ownership of enterprises

2. When we produce a good by exploiting natural resources, it is an activity of the:
(a) Secondary sector
(b) Tertiary sector
(c) Primary sector
(d) Organised sector

3. The service sector includes activities such as:
(a) agriculture, dairy, fishing and forestry
(b) making sugar, gur and bricks
(c) transport, communication and banking
(d) None of these

4. Choose the correct meaning of organised sector:
(a) It covers those enterprises where the terms of employment are regular.
(b) It is outside the control of the government.
(c) Jobs are not regular.
(d) It provides low salaries.

5. Which of the following is included in tertiary sector?
(a) ATM booths
(b) Call centres
(c) Internet cafe
(d) All of them

6. Government owns most of the assets and provides all the services:
(a) Private Sector
(b) Public Sector
(c) Organised Sector
(d) Tertiary Sector

7. The value of all final goods and services produced within a country during a particular year is called as:
(a) Gross Domestic Product
(b) Net Domestic Product
(c) National Product
(d) Production of Tertiary Sector

8. A situation in which more persons are employed on a job than are optimally required is:
(a) Structural unemployment
(b) Disguised unemployment
(c) Cyclical unemployment
(d) Seasonal unemployment

9. Out of 200 million children in the school going age group, how many are attending schools?
(a) One-fourth
(b) Half
(c) Two-thirds
(d) One-fifth

10. Central government in India made a law, implementing the Right to Work in how many districts of India?
(a) 150 districts
(b) 200 districts
(c) 250 districts
(d) 625 districts

MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics: Sectors of Indian Economy

Answer Key

1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (d)

Share and Enjoy !

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!