Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Social Science Economics: Development with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science Economics: Development with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Economics: Development Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Social Science Economics

Development with Answers

1. Development of a country can generally be determined by its:
(a) per capita income
(b) average literacy level
(c) health status of its people
(d) none of these

2. Different persons could have different as well as conflicting notions of a country’s development. A fair and just path for all should be achieved. Interpret the concept being discussed here.
(a) Social development
(b) Cultural development
(c) National development
(d) Economic development

3. Countries with higher income are _____________ than others with less income.
(a) Less developed
(b) More developed
(c) Less stronger
(d) More organized

4. Total income of the country divided by its
total population is known as: ‘
(a) Capital Income
(b) National Income
(c) Per capita income
(d) GDP

5. Proportion of literate population in the 7 and above age group is called as:
(a) Knowledge rate
(b) Literacy rate
(c) Attendance rate
(d) Excellence Rate

6. Which age group of children is included for calculating Net Attendance Ratio?
(a) 6-10
(b) 7-11
(c) 5-9
(d) 14-15

7. For calculating Body Mass Index (BMI), weight of the person is divided by the:
(a) Square of the weight
(b) Square of the height
(c) Square root of the height
(d) Square of the sum of height and weight

8. If BMI is less than 18.5 then the person would be considered: v
(a) over weight
(b) long height
(c) under nourished
(d) short height

9. What proportion of the country is over using their groundwater reserves?
(a) One-Fourth
(b) One-Tenth
(c) One-Third
(d) half

10. Resources which will get exhausted after years of use are:
(a) Renewable resources
(b) Non-durable resources
(c) Non-renewable resources
(d) Competing resources

MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics: Development

Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (c)

Share and Enjoy !

1.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!