Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Maths: Chapter – 5 Arithmetic Progressions with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Maths: Chapter – 5 Arithmetic Progressions with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths: Arithmetic Progressions Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Maths

Chapter – 5 Arithmetic Progressions with Answers

1. The nth term of an A.P. is given by an = 3 + 4n. The common difference is
(a) 7
(b) 3
(c) 4
(d) 1

2. If p, q, r and s are in A.P. then r – q is
(a) s – p
(b) s – q
(c) s – r
(d) none of these

3. If the sum of three numbers in an A.P. is 9 and their product is 24, then numbers are
(a) 2, 4, 6
(b) 1, 5, 3
(c) 2, 8, 4
(d) 2, 3, 4

4. The (n – 1)th term of an A.P. is given by 7,12,17, 22,… is
(a) 5n + 2
(b) 5n + 3
(c) 5n – 5
(d) 5n – 3

5. The nth term of an A.P. 5, 2, -1, -4, -7 … is
(a) 2n + 5
(b) 2n – 5
(c) 8 – 3n
(d) 3n – 8

6. The 10th term from the end of the A.P. -5, -10, -15,…, -1000 is
(a) -955
(b) -945
(c) -950
(d) -965

7. Find the sum of 12 terms of an A.P. whose nth term is given by an = 3n + 4
(a) 262
(b) 272
(c) 282
(d) 292

8. The sum of all two digit odd numbers is
(a) 2575
(b) 2475
(c) 2524
(d) 2425

9. The sum of first n odd natural numbers is
(a) 2n²
(b) 2n + 1
(c) 2n – 1
(d) n²

10. If (p + q)th term of an A.P. is m and (p – q)tn term is n, then pth term is

MCQ Questions for CBSE Class 10 Maths: Chapter – 5 Arithmetic Progressions

Answer Key

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!